Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Χελιδονίσματα 2014

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Ορνιθολογική θα υλοποιήσει και φέτος όπως κάθε χρόνο την εκπαιδευτική δράση «Χελιδονίσματα» στο Πάρκο «Α. Τρίτσης». Τα παιδιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους προάγγελους της άνοιξης, τα χελιδόνια, κατασκευάζοντας φωλιές. Με βασικά υλικά τον ενθουσιασμό τους και τον πηλό, που αντικαθιστά το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στην πόλη, τα παιδιά δημιουργούν τις φωλιές. Οι φωλιές θα τοποθετηθούν στο σχολείο ή στο σπίτι των παιδιών προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

Περισσότερες πληροφορίες στο επισυναπτόμενο έγγραφο της ΕΟΕ

Σχετικά με τις επισκέψεις στα ΚΠΕ Αττικής


Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τις αιτήσεις για τις επισκέψεις στα ΚΠΕ Αττικής:
1. Επειδή παρατηρείται συγκέντρωση πολλών αιτήσεων για το ΚΠΕ Αργυρούπολης με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιηθούν όλες, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν το ΚΠΕ Αργυρούπολης να σκεφτούν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίσκεψης σε κάποιο από τα άλλα ΚΠΕ της Αττικής και, εφόσον το αποφασίσουν, να τροποποιήσουν την αρχική τους αίτηση. 
2. Στο ΚΠΕ Δραπετσώνας για τη φετινή σχολική χρονιά θα γίνονται την ίδια μέρα δεκτές επισκέψεις τμημάτων των οποίων ο συνολικός αριθμός μαθητών δεν υπερβαίνει τους 30.
3. Φέτος δέχεται σχολεία και το νεοσύστατο ΚΠΕ Ελευσίνας 
4. Το ΚΠΕ Λαυρίου μπορεί να φαίνεται το πιο μακρινό από όλα, όμως η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ καλή και σύντομη, καθώς το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό (Αττική Οδός, Λεωφόρος Λαυρίου) με αποτέλεσμα, ειδικά από τους δήμους που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων, ο χρόνος μετάβασης στο ΚΠΕ Λαυρίου να είναι μικρότερος από ότι στα άλλα ΚΠΕ.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Eυχαριστίες

Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Έδεσσας - Γιαννιτσών, για τη συνεισφορά του στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας με την προσφορά των ακόλουθων βιβλίων:
Το κάλεσμα της Λίμνης: Εκπαιδευτικός οδηγός για τη λίμνη Βεγορίτιδα
Εξερευνώντας τη Λίμνη Άγρα
Το ταξίδι του νερού στο Υπαίθριο Μουσείο Έδεσσας
Το μήνυμα του πελαργού (εικονογραφημένη ιστορία)
Εκεί που το νερό ανταμώνει τη φωτιά: Λουτρά Λουτρακίου Πόζαρ
Έργα Θεού, έργα ανθρώπων: Ο Υγρότοπος Άγρα-Βρυτών-Νησιού.










Όσα ΚΠΕ και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις επιθυμούν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας μπορούν να στείλουν το υλικό τους στη Διεύθυνση: 
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας
(Υπόψη Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)
Μεσογείων 448
153 42 Αγία Παρασκευή


Kαλωσόρισμα

Ο καλός φίλος και συμφοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Μαρκατάτος, νέος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ηρακλείου ξεκίνησε δυναμικά το έργο του με προσπάθειες δημιουργίας δικτύων και συνεργασιών, όπως διαβάζουμε στο προσωπικό του ιστολόγιο.  Η επιστημονική κατάρτιση του Γιώργου (ειδικά στο πεδίο της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) και η όρεξή του αποτελούν τα εχέγγυα για μια δημιουργική πορεία στο χώρο των Σχολικών Δραστηριοτήτων, στον οποίο και τον καλωσορίζουμε! 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Eπετειακή εκδήλωση για τη 17η Νοεμβρίου 1973 - 7ο Δ.Σ. Κηφισιάς - Οδυσσέας Ελύτης

Την Παρασκευή 15/11 παρακολουθήσαμε - κατόπιν σχετικής προσκλήσεως - την επετειακή
εκδήλωση για τη 17η Νοεμβρίου 1973 - που διοργάνωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης τάξης στο 7ο Δ.Σ. Κηφισιάς - Οδυσσέας Ελύτης. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση  που τη χαρακτήρισαν η ολοκληρωμένη παρουσίαση των γεγονότων με πολλά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, οι επιλογές τραγουδιών, που ήταν μακριά από τις τετριμμένες, και το θεατρικό δρώμενο - αναπαράσταση της στιγμής της εισβολής του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πέμπτης καθώς και στο Διευθυντή κ. Παναγιώτη Κορδονούρη, στους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Πέμπτης κ. Όλγα Παναγιωτοπούλου και κ. Ρίζο Τζαλακώστα που είχαν το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, στην εκπαιδευτικό καλλιτεχνικών κ. Ολυμπία Κουκοφίκη και το μουσικό κ. Νικόλαο Δέση, που είχαν την εικαστική και μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης. 

Συμμετοχή της Διεύθυνσής Π.Ε. Β΄ Αθήνας σε Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε

Η Διεύθυνσή μας διά του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος συμμετέχει στα παρακάτω Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

Μαθαίνω για τα Δάση (Διεθνές) ως Συντονιστικός Φορέας 

Bιώσιμη Πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την Αειφορία ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

Αειφορική Τεχνολογία  ως μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας


Οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα σχετικό με το δάσος, το αστικό τοπίο ή κάποιο πρόγραμμα στο οποίο γίνεται αξιοποίηση των ΤΠΕ καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω δίκτυα μέχρι 29/11/2013.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΘΔ Όταν η φύση δημιουργεί πολιτισμό, ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου


Το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου συντονίζει το Εθνικό θεματικό Δίκτυο Π.Ε. «Όταν η Φύση Δημιουργεί…Πολιτισμό»,και παρακαλεί τα σχολεία και τις σχολικές ομάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυό , να συμπληρώσουν  τη σχετική φόρμα αίτησης και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, τα  οποία επισυνάπτονται.Η αίτηση αφορά νέα σχολεία, που επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο και η διάρκειά της θα αφορά τα Σχολ. Έτη 2013-14 και 2014-15.

Πρόσκληση συμμετοχής σχολείων

Πρωτόκολλο Συνεργασίας

Αίτηση Συμμετοχής






ΕΘΔ Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει, ΚΠΕ Μολάων


Το εθνικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ 
www.kpemolaon.grΜολάων, με τίτλο: «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει», το οποίο λειτουργεί από το σχολικό έτος 2009 - 2010, ανανεώνει και φέτος τη λειτουργία του και προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς (είτε ήδη συμμετέχουν είτε θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά) που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν την σχολική χρονιά 2013-2014 περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας, να δηλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό, συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση που ακολουθεί το παρόν.
Ενημερωθείτε για το Δίκτυο από την πρόσκληση συμμετοχής και στη συνέχεια συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής  


ΕΘΔ Aειφορική Τεχνολογία - ΚΠΕ Κέρκυρας

kpekerkyras
Το ΚΠΕ Κέρκυρας συντονίζει το εθνικό δίκτυο "Αειφορική Τεχνολογίαμε κεντρικό θεματικό αντικείμενο τις ΤΠΕ, και γενικότερα τις πράσινες τεχνολογίες μικρής κλίμακας.
Η λειτουργία του δικτύου διέπεται από τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης 66272/Γ7/4-7-2005, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 127856/Γ7/29-11-2006.
Η αναγκαιότητα ίδρυσης του εν λόγω δικτύου, προέκυψε από την αναμφισβήτητη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη (κυρίως της νεολαίας), γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί από το εκπ/κό σύστημα το οποίο οφείλει να ενσωματώσει πλήρως όλες τις μορφές τους στην εκπ/κή διαδικασία.
Ειδικότερα στην περιβαλλοντική εκπ/ση η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται πιο επιτακτική καθώς όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτή η συμβολή της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ στον αντίποδα η προτεινόμενη, ως τρόπος ζωής, λογική της μη χρήσης των ανέσεων που προσφέρει ο τεχνολογικός μας πολιτισμός φαίνεται αδιέξοδη και μη εφαρμόσιμη.

Σημείωση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Συμμετέχουμε στην παιδαγωγική ομάδα του παραπάνω Δικτύου και έτσι έχουμε μια καλή γνώση του αντικειμένου του και των στόχων του. Συνεπώς για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το δίκτυο μπορείτε πέρα από το ΚΠΕ Κέρκυρας να επικοινωνήσετε και μαζί μας. Οι σχολικές μονάδες από τη Διεύθυνσή μας που είχαν εκδηλώσει πέρυσι ενδιαφέρον να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό και όσες άλλες ενδιαφέρονται καλούνται να συμπληρώσουν και να  αποστείλουν τη συνημμένη αίτηση.


ΚΠΕ Μακρινίτσας: Σεμινάριο «Η τέχνη ως εργαλείο στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία» 13-14/12/2013

Eνημέρωση 20/11: Τακτικοί και αναπληρωματικοί συμμετέχοντες

Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 462/Φ24/13-11-2013 έγγραφο του ΚΠΕ Μακρινίτσας, στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο, δέκα οκτώ (18) ωρών, για σαράντα (40) εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειάς του, με θέμα «Η τέχνη ως εργαλείο στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία», από την Παρασκευή 13/12/2013 το μεσημέρι έως και το Σάββατο 14/12/2013 το απόγευμα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας θα επιλεγούν για την παρακολούθησή του 12 εκπαιδευτικοί και 12 αναπληρωματικοί αυτών βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο υπ' αρ. πρωτ.  14352/13-11-2013 της ΔΠΕ Β΄ Αθήνας.

Αίτηση συμμετοχής

Yποβολή αιτήσεων  μέχρι Τρίτη 19/11 στο perivallontikh@dipevath.gr

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με τίτλο: «Α λ υ <Οι> κ ο λ ο γ ί α».


Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου & Θέρμου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με τίτλο:  «Α λ υ  <Οι>  κ ο λ ο γ ί α». Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο υπό ίδρυση Δίκτυο παρακαλούνται να ενημερωθούν από το επισυναπτόμενα έγγραφα και να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση.
Ενημέρωση και πρόσκληση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο Εθνικό  ΘεματικόΔίκτυο “Aλυ <Οι> κολογία”
Πρωτόκολλο συνεργασίας
Αίτηση ένταξης





Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς στην Πεντέλη του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση»

Eνημέρωση 16/11 Γύρω στους 200 μαθητές από 5 σχολικές μονάδες της Β΄ Αθήνας (από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο) ξεχύθηκαν στην Πεντέλη κάτω από - ευτυχώς- μια ωραία λιακάδα και φύτεψαν πάνω από 5000 σπόρους βελανιδιάς που είχαν οι ίδιοι μαζέψει! Στη συνέχεια παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια και τέλος τραγούδησαν και χόρεψαν! Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη δράση της Διεύθυνσής μας σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Μαθαίνω για τα Δάση". Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  έδωσαν το μήνυμα ότι καρδιά της αειφορίας είναι το δάσος και καρδιά του δάσους η βελανιδιά ένα από τα ιστορικότερα και ανθεκτικότερα δέντρα της ελληνικής φύσης! Τη δράση μας τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Πεντέλης κ. Ιωάννης Ζώης και παρακολούθησε εκ μέρους του Διεθνούς Συντονιστή  η Project Director του Learning About Forests κ. Nina Ree-Linstad. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΕΕΠΦ για τη συνδιοργάνωση (εκ μέρους της οποίας παρευρέθησαν η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΔΣ κ. Αλέξια Νικηφοράκη, η Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής και πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. της ΔΠΕ Β΄ Αθήνας κ. Σοφία Καινούργιου και η Υπεύθυνη Συντονισμού του Δικτύου κ. Χριστίνα Θεοδωρίκα, καθώς επίσης και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής κλιμάκιο της οποίας επόπτευσε τη δράση. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Υπεύθυνη Π.Ε. της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου κ. Βαρβάρα Πετρίδου, η οποία επίσης παρευρέθη στη δράση και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος Αμαδρυάδα κ. Μανώλη Θεοδωρίδη που μας έφερε σπόρους και δενδρύλλια. Και φυσικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πρωταγωνιστές αυτής της δράσης! Τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 5-15 ετών και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Ήταν εκπληκτικός ο ζήλος με τον οποίο επιδόθηκαν στη δράση και πολύ ωραία τα δρώμενα που μας παρουσίασαν. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους τα:

1ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού. Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μια ξεχωριστή ονομαστική αναφορά στον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Γιάννη Γερογιάννη που μας βοήθησε πάρα πολύ στη διοργάνωση με την προσφορά χιλιάδων σπόρων, τις ιδέες του και την μεγάλη εμπειρία του καθώς ασχολείται πολλά χρόνια και με μεγάλο ενθουσιασμό με τη σποροφύτευση βελανιδιάς και που έχει κάνει με το σχολείο του πληθώρα σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων

6ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς - Πηνελόπη Δέλτα, 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων και 10ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου, σχολικές μονάδες πρωτοπόρες στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που συμμετέχουν σε όλες μας τις δράσεις και είναι ενταγμένες στο Δίκτυο, καθώς επίσης και τη σχολική μονάδα που εκπροσώπησε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που μας έστειλε και ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία τονίζει την ικανοποίηση των μαθητών και μαθητριών από τη συμμετοχή τους στη δράση.

Φυσικά μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις του Δικτύου μας!

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου
Δημήτριος Γκότζος

Οι μαθητές/-τριες του 1ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων έχουν τελειώσει τη σποροφύτευση και λένε το σύνθημά τους μαζί με τη νηπιαγωγό κ. Αλεξάνδρα Κοσκολού

Μαθητές/-τριες του 1ου Δ.Σ. Ψυχικού   χορεύουν με το συντονισμό του
 εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Γιάννη Γερογιάννη

Mαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί σε πλήρη δράση



Eνημέρωση 8/11: Δελτίο τύπου

Eνημέρωση 8/11: Σημείο στάθμευσης των λεωφορείων που θα μεταφέρουν τα σχολεία:

Τα λεωφορεία θα  θα αποβιβάσουν τους μαθητές στο χώρο που ορίζεται από το μαύρο ορθογώνιο



Ενημέρωση 5/11: Η επίσημη πρόσκλησή μας

http://perdipevath.blogspot.com/

Eνημέρωση 4/11: Ολες οι αιτήσεις συμμετοχής σχολικών μονάδων έγιναν αποδεκτές. Στη δράση θα συμμετάσχουν οι παρακάτω σχολικές μονάδες:



Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας ως συντονιστικός φορέας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής προτίθενται να διοργανώσουν δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς στην Πεντέλη στο χώρο που βρίσκεται πίσω από το Νοσοκομείο Παίδων την Τετάρτη 13/11/2013. Στη δράση θα συμμετάσχουν 8 τμήματα από σχολικές μονάδες της Β΄ Αθήνας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας). Προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν οι σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στα επισυναπτόμενα έγγραφα. Oι σχολικές μονάδες-τμήματα που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν με νέο μας έγγραφο για τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της δράσης.

Έγγραφο υπ΄ αρ. πρωτ. 12636/18-10-2013 ΔΠΕ Β΄ Αθήνας


Σχολικοί κήποι Βόρειας Αθήνας

Ξεκινάει τη λειτουργία του το τρίτο ιστολόγιό μας http://northathensgardens.blogspot.gr/ που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδικτυακή κοινότητα προβολής των κήπων των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας, ανταλλαγής ιδεών και παροχής πληροφοριών για θέματα σχετικά με τους σχολικούς κήπους. Στείλτε μας φωτογραφίες από τον κήπο της σχολικής σας μονάδας καθώς και λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία του και θα αναρτηθούν στο ιστολόγιό μας. Επίσης δεχόμαστε άρθρα σας με πληροφορίες σχετικές με τους σχολικούς κήπους. Αποστολή στο perivallontikh@dipevath.gr 

Aειφορική Διαχείριση Απορριμμάτων

Παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ κ. Αδαμαντίου Σκορδίλη στην ημερίδα Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας




Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου στο ΚΠΕ Λαυρίου του εθνικού θεματικού δικτύου «Το σποράκι – πηγή ζωής»

Ενημέρωση 14/11: Όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσής μας για παρακολούθηση του σεμιναρίου έγιναν αποδεκτές! Δείτε τη σχετική κατάσταση

Συμβολική εικόνα δικτύουΤο Κ.Π.Ε. Λαυρίου προτίθεται να υλοποιήσει σεμινάριο του εθνικού θεματικού δικτύου «Το σποράκι – πηγή ζωής» με θέμα: «Τα μέλη της Σχολικής κοινότητας ως ενεργοί πολίτες για την προστασία της βιοποικιλότητας» την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013.


Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στο  υπ' αρ. πρωτ. 91/Φ1/22-10-2013 έγγραφο του ΚΠΕ Λαυρίου
Οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσής μας που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή παρακαλούνται όπως αποστείλουν τη συνημμένη αίτηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου perivallontikh@dipevath.gr μέχρι την Τρίτη 29/10/2013 και ώρα 12.00


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Στυμφαλία


Ημερήσια εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην ορεινή Κορινθία διοργανώνει η Ελληνική 
Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, καλώντας μέλη, υποστηρικτές, αλλά και όλους όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας.
Η εκδρομή θα γίνει στη λίμνη Στυμφαλία, γνωστή από την αρχαιότητα και τον μύθο της αναμέτρησης του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες όρνιθες, η οποία αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και εντάσσεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της ΕΟΕ. 

ΚΠΕ Κρεστένων: Σεμινάριο «Από το αγροοικοσύστημα στο αστικό περιβάλλον: η παραγωγή αγαθών και η διαμόρφωση του αστικού τοπίου», 24-26/1/2014

Το Κ.Π.Ε. Κρεστένων, στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και στα πλαίσια των δράσεων του δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει,διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων από Παρασκευή 24 έως και Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 και θα έχει ως θέμα: «Από το αγροοικοσύστημα στο αστικό περιβάλλον: η παραγωγή αγαθών και η διαμόρφωση του αστικού τοπίου»Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του ΚΠΕ Κρεστένων.


Αίτηση συμμετοχής στο σεμινάριο.
Αίτηση συμμετοχής στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας».

Οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσής μας παρακαλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου perivallontikh@dipevath.gr μέχρι τις 22/11/2013.








Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΠΕ Δραπετσώνας: Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα απορρίμματα

Παρουσίαση της Αναπληρώτριας Υπευθύνου του ΚΠΕ Δραπετσώνας Σμαράγδας Βασιλοπούλου στην ημερίδα Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας




ΚΠΕ Λαυρίου: Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον (ΕΘΔ και Σεμινάριο)

Eνημέρωση 12/11: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως Τρίτη 19/11

Συμβολική εικόνα δικτύουΣτις 13-14 Δεκεμβρίου 2013 θα διεξαχθεί στο ΚΠΕ Λαυρίου επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα "Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον" στο πλαίσιο του ομώνυμου ΕΘΔ. Οι αιτήσεις  των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσής μας για το σεμινάριο θα πρέπει να αποσταλούν έως την Τρίτη 12/11/2013 στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου perivallontikh@dipevath.gr Παράλληλα οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο παραπάνω ΕΘΔ μπορούν να υποβάλλουν τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά.


Επισυναπτόμενα έγγραφα-αιτήσεις:
α) Για το σεμινάριο
β) Για την ένταξη σχολικής μονάδας στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο



Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πρόγραμμα “Europe at Schools through Art and Simulation”

Το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και υποψηφίους Διδάκτορες με αντικείμενο διατριβής που αφορά την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη να συμμετέχουν στο πλαίσιο της Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet “Learning EU at Schools” με τίτλο “Europe at Schools through Art and Simulation” (EuropeStARTS) και επιστημονική υπεύθυνο τη Λέκτορα Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη. Διαβάστε περισσότερα στη σχετική ανάρτηση του δικτυακού τόπου mystudentpass.gr

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΠΕ της Αττικής

Οι μαθητικές ομάδες που υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στου οποίου την εμβέλεια ανήκει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Όλα τα προγράμματα των ΚΠΕ είναι βιωματικά, έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα, στηρίζονται στην προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία των μαθητών, συνδέονται λειτουργικά με τα σχολικά προγράμματα και εφαρμόζουν την ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Δείτε την παρουσίαση των προγραμμάτων στη σχετική ανάρτηση του ιστολογίου Περιβάλλον και Παιδεία.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σχολικός κήπος: Γιατί και πώς; Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΠΕ Δραπετσώνας, 29/11-1/12

Eνημέρωση 8/11: Τακτικοί και αναπληρωματικοί συμμετέχοντες στο σεμινάριο





Το ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας – Μεθάνων  σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Πειραιά, Β/θμιας Δ΄ Αθήνας και Α/θμιας Β' Αθήνας προγραμματίζει να υλοποιήσει τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Σχολικός κήπος: Γιατί και πώς;» Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί το τριήμερο 29/11-1/12/2013 (29-30 Νοεμβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ και 1 Δεκεμβρίου 2013  στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους). Προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής: Παρασκευή 8/11/2013. Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στα επισυναπτόμενα έγγραφα:

-  Έγγραφο υπ΄ αρ. πρωτ. 104/30-10-2013  ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας – Μεθάνων

- Έγγραφο υπ΄ αρ. πρωτ. 13451/30-10-2013 ΔΠΕ Β΄ Αθήνας

Αίτηση συμμετοχής






To νερό - τα ρέματα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Αργυρούπολης

Παρουσίαση του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αργυρούπολης  Βασίλη Κωνσταντινίδη στην ημερίδα Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας 




Aειφόρος διαχείριση του νερού

Παρουσίαση του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην ημερίδα Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας 



Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Διεθνείς διαγωνισμοί φωτογραφίας και βίντεο


Ενημερωθείτε για τους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας βίντεο με θέμα Αction4Climate και φωτογραφίας με θέμα Τhe European Story Photo Competition Την ενημέρωση για αυτά τα θέματα την είχαμε μέσω της σελίδας του RCE Crete στο Facebook, όπου θα βρείτε και άλλες χρήσιμες αναρτήσεις σχετικά με την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.   

Ενημέρωση για επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων στο Βοτανικό Κήπο Ι.& Α. Διομήδους κατά το σχ. έτος 2013-14


Άποψη του δενδρώναΟ Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους είναι Κοινωφελές Ίδρυμα που δημιουργήθηκε από κληροδότημα του Α. Διομήδους με σκοπό να συντελέσει στη διάδοση, καλλιέργεια, ανάπτυξη και αγάπη των νέων για τον κόσμο των φυτών. Τον Κήπο, που φιλοξενεί σημαντικά ελληνικά και ξενικά είδη , επισκέπτονται  εδώ και χρόνια πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων από το έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 152043/Γ7/17-10-2013 του Τμήματος Β΄ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ.


Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

«Η ζωή του Κυρίου Δεντρούλη». Δωρεάν παράσταση στο Πλανητάριο 9/11

image00
Δείτε περισσότερα στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

τηλ.2108846590 email:diktio1@gmail.com

Eνημέρωση για εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



Ενημερωθείτε από το συνημμένο έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 152003/Γ7 17-10-2013 του Τμήματος Β΄ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  


Ημερίδα: Αστική Γεωργία: Κοινωνική Ένταξη και Βιώσιμη Πόλη, 06/11, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόγραμμα Ημερίδας Αστική Γεωργία, Κοινωνική ένταξη και Βιώσιμη ανάπτυξη

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Επιμορφωτική ημερίδα: «Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας»



Eνημέρωση 5/11: Aναρτήσεις εισηγήσεων της εκδήλωσης:









Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας διά του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο υποστήριξης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του γραμματισμού της σχολικής κοινότητας αναφορικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εκπαίδευση για την Αειφορία, συνεργάζεται με το ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο: «Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας» τη Δευτέρα 04-11-2013 και ώρες 15.25-20.50, στο 5ο ΓΕ.Λ. Αμαρουσίου (Ολυμπίας 40 , Μαρούσι). 

Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Συνημμέννα:

Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 12483/16-10-2013 ΔΠΕ Β΄ Αθήνας

Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 124/14-10-2013 ΚΠΕ Έδεσσας

Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο





Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΕΘΔ Φύση Χωρίς Σκουπίδια: Έκθεση Trash Art - Αποτελέσματα - Φωτογραφίες


image

Το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στη ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 & Ομήρου), στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια», έγινε η Εκδήλωση Έκθεσης δημιουργιών από ανακυκλώσιμα /«άχρηστα» υλικά» -τέχνη από σκουπίδια (trash art), με σχετικά Βιωματικά Εργαστήρια. Είχε εξαιρετική επιτυχία!
Επιλέχθηκαν και συμμετείχαν με έργα τους στην Έκθεση 67 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στα Βιωματικά Εργαστήρια συμμετείχαν 60 Εκπαιδευτικοί και 70 μαθητές. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου έγιναν Εργαστήρια για το κοινό, για γονείς και παιδιά. 
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις βραβεύσεις και φωτογραφίες στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της ΕΕΠΦ.
Συμμετοχές σχολικών μονάδων της ΔΠΕ Β΄ Αθήνας: Από τη Διεύθυνσή μας συμμετείχαν στην έκθεση οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

Στο δικτυακό τόπο της ΕΕΠΦ βρήκαμε φωτογραφίες από κάποια από τα παραπάνω έργα. Όσες από τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες επιθυμούν, μπορούν να μας στείλουν φωτογραφίες από τα έργα τους και θα προστεθούν στην ανάρτησή μας.

2ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

3ο Δ.Σ. Παπάγου