Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Eκπαιδευτικό Συνέδριο "Ακαδημαϊκή Αριστεία και Χάρισμα: Καινοτόμες Πρακτικές Προσωποποιημένης Μάθησης"

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxzeW5lZHJpb2FyaXN0ZWlhMjAxNHxneDo1OGM2MmJlOTdmNmZmODNi

Τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς διοργανώνουν εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα: «Ακαδημαϊκή Αριστεία και Χάρισμα: Καινοτόμες Πρακτικές Προσωποποιημένης Μάθησης».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα), το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014.

Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και μαθητές.

Για περισσότερες πληροφορίες oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου https://sites.google.com/site/synedrioaristeia2014

Για να ανοίξετε το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας κάνετε κλικ εδώ

Πηγή: http://www.esos.gr/

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΕΚΠΕ Αττικής: Συνεστίαση σε ταβέρνα - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αττικής της ΠΕΕΚΠΕ σας προσκαλεί σε συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 9:00 το βράδυ της Τετάρτης 29ης Ιανουαρίου 2014 (παραμονή Τριών Ιεραρχών) στην γνωστή ταβέρνα του Σπύρου «Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ» πίσω από το Δημαρχείο της Αργυρούπολης. Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε τα καλά και τα κακά που μας συμβαίνουν, να πιούμε λίγο κρασάκι και να τραγουδήσουμε.
Οι τυχεροί των πέντε νομισμάτων θα κερδίσουν βιβλία και συνδρομές για την Ένωση.
Το μενού περιλαμβάνει σαλάτα, φέτα, τζατζίκι, κολοκυθάκια, πατάτες, τυροπιτάκια, λουκάνικο ανά 4 άτομα και ατομικό πιάτο με πανσέτα, κοτόπουλο και μπιφτέκι στην τιμή των 11 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το κρασί και τα αναψυκτικά προσφέρονται από το Σύλλογο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσηςθα γίνει και ενημέρωσή σας για το πρόγραμμα δράσεών μας του 2014 και για άλλα θέματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδήλωσης παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στα τηλ. 210-9959250-251 (Π. Κοσινιάρη, Μ. Δρακοπούλου, Γ. Φαραγγιτάκης, Θ. Σμπαρούνης).
Παρακαλούμε όσους πάρουν το μήνυμα, να προωθήσουν την πληροφόρηση.


                                            Για τη Διοικούσα Επιτροπή
   Ο Γενικός Γραμματέας                                                                     Ο Πρόεδρος
Θεμιστοκλής Σμπαρούνης                                                             Γιώργος Φαραγγιτάκης


Αναδημοσίευση από το δικτυακό τόπο της ΠΕΕΚΠΕ Αττικής http://peekpeattikis.gr/


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Έναρξη νέων τμημάτων Κέντρου δια βίου Μάθησης στη Νέα Ιωνία

socialpolicy22012014Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι τι ο Δήμος Ν.Ιωνίας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) θέτουν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ν.Ιωνίας νέο κύκλο ΔΩΡΕΑΝ προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων. Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας "Η Θέση"

ΕΠΕΙΓΟΝ: Yλοποίηση πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης με θέμα το νερό



Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη http://www.medies.net/ σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση μιας πιλοτικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικού πάνω στο υλικό του προγράμματος Το Δώρο της Βροχής  Οι εκπαιδευτικοί που θα επιμορφωθούν θα πρέπει να έχουν φέτος ή να προτίθενται  να αναλάβουν του χρόνου κάποια από τις τάξεις Δ΄-ΣΤ΄ και να υλοποιούν ή να προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα σχετικό με το νερό. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν ή προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα σχετικό με κάποιο ρέμα. Στους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν την πιλοτική επιμόρφωση θα δοθεί:
1 βιβλίο για τη βιβλιοθήκη της σχολικής τους μονάδας
1 βιβλίο για τον εκπαιδευτικό
1 αφίσα για κάθε μαθητή της τάξης
Επίσκεψη και παρουσίαση των δραστηριοτήτων στις σχολικές τάξεις από το Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Medies κ. Βασίλη Ψαλλιδά
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι αύριο 21/1/2014 συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Eνημέρωση 22/1/2014 Ονόματα εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον





Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν προσεχώς για τις λεπτομέρειες της επιμόρφωσης











Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικού Υλικού ΕΚΔΔΑ

Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού των σεμιναρίων του ΙΝΕΠ του ΕΚΔΔΑ είναι προσβάσιμο μέσω της Βιβλιοθήκης Εκπαιδευτικού Υλικού ΕΚΔΔΑ


1oς διαγωνισμός κατασκευής μηχανισμών από ανακυκλώσιμα υλικά


Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο technorecycle.gr

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αμαρουσίου

Ενημέρωση 22/1 Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Αμαρουσίου και αίτηση συμμετοχής  εδώ

Σε λειτουργία τίθεται από το νέο έτος το πρόσφατα ιδρυθέν Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρουσίου με την υλοποίηση της α’ φάσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας αφορούν σε εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα Διά Βίου Μάθησης Ενηλίκων στα εξής θεματικά πεδία:
Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον
Νέες Τεχνολογίες
Γλώσσα και Επικοινωνία
Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
Πολιτισμός και Τέχνη
Διαβάστε περισσότερα στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας "Η Θέση" 

Eκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS

LogoΠρος υποβοήθηση των εκπαιδευτικών που θα υλοποιήσουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS, αλλά και για την πληρέστερη, ουσιαστικότερη και πιο εποικοδομητική ενημέρωση των μαθητών για το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο με τίτλο : “Θαλάσσια απορρίμματα – Το αποτύπωμα των ανθρώπων στις ακτές και τις θάλασσες” αποτελούμενο από Φύλλα Εργασίας, Φύλλα Πληροφοριών και Διευκρινίσεις προς τους εκπαιδευτικούς. 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Παραλαβή DVD με το παραχθέν υλικό του ΕΘΔ "Το Παιχνίδι ως Μέσο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Άθλησης και Δράσης"

Aπό το ΚΠΕ Μαρώνειας λάβαμε την ακόλουθη επιστολή και dvd:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
με την ολοκλήρωση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου "Το παιχνίδι ως μέσο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης , Άθλησης και Δράσης", το οποίο συντόνισε το ΚΠΕ Μαρώνειας και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013, σας αποστέλλουμε το παραγόμενο υλικό ταχυδρομικά ( σε ψηφιακή μορφή  DVD ), όπως αυτό καταγράφηκε απο τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Δίκτυο κατά τα σχολικά έτη 2011-2013.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους Υπευθύνους  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικών Δραστηριοτήτων, για την σημαντική υποστήριξή τους στο Δίκτυο του ΚΠΕ Μαρώνειας. Παρακαλούμε οι Υπεύθυνοι
να παραδώσουν στα σχολεία ευθύνης τους 1 DVD. Επίσης στο φάκελο αλληλογραφίας περιέχει 1 dvd για το αρχείο των Υπευθύνων.
Ευχαριστούμε και καλή χρονιά σε όλους
Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Μαρώνειας
Έφη Δούπα


Ενημέρωση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο παραπάνω ΕΘΔ όπως παραλάβουν αντίγραφο του παραπάνω dvd από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων στην έδρα της Διεύθυνσης (Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή, 3ος όροφος) Τα αντίγραφα είναι ένα (1) για καθεμιά από τις παρακάτω σχολικές μονάδες: 
7ο Δ.Σ. Χαλανδρίου, 6ο Δ.Σ. Κηφισιάς, 6ο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής, 4ο-10ο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής, 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου, 9ο-10ο Δ.Σ. Ηρακλείου, 1ο Νηπ. Μελισσίων, 11ο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής, Αρσάκειο Νηπ. Ψυχικού, 10ο Νηπ. Χαλανδρίου, 13ο Δ.Σ. Χαλανδρίου, 8ο Δ.Σ. Αμαρουσίου, 2ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, 1ο Νηπ. Ηρακλείου, 1ο Δ.Σ. Μελισσίων
Όσοι/-ες από τους/-τις εκπαιδευτικούς επιθυμούν το υλικό τους να αναρτηθεί και στο ιστολόγιο των Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Καινοτομιών, δεν έχουν παρά να μας ενημερώσουν σχετικά κατά την παραλαβή του dvd ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο perivallontikh@dipevath.gr 



Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Δημήτρης Γκότζος

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Εκπαιδευτική ημερίδα: «Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο- Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών»


MuseumETEΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκπαιδευτική ημερίδα, 22 Ιανουαρίου 2014 

«Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο.Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών»
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και η κ. Θεοδώρα Χανδρινού, ζωγράφος-χαράκτρια, εκπαιδευτικός, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο. Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών», στις 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15:30-19:00, στο Μέγαρο Διομήδη, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 146.
Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο Περιβάλλον και Παιδεία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΠΕ Δυτικής Αττικής.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

17oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά




Η  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ
2ου  ΕΠΑ.Λ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ»
  ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ  ΤΟΝ
«17ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ   ΞΥΛΙΝΗΣ  ΦΩΛΙΑΣ  ΓΙΑ  ΠΟΥΛΙΑ»
«ΜΙΧΑΛΗΣ   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30  MAΙΟΥ  2014
 ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 
«ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ
 
Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΕΠΑ.Λ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ καλεί όλους τους μαθητές  (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Σ.Δ.Ε., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) να συμμετάσχουν στον
«17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά»
και να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα πουλιά.
Οι φωλιές πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη  27 Μαΐου 2014  στο 2ο ΕΠΑ.Λ  Γαλατσίου  (Ταϋγέτου  60  &  Πασσώβ 8,  τ.κ 111 41,   Γαλάτσι,  τηλ.:  210 2288340   &   210 2288341
Fax: 210 2288340, e-mail: mail@2epal-galats.att.sch.gr).
Οι φωλιές μετά το τέλος του διαγωνισμού δεν θα επιστραφούν στους διαγωνιζόμενους, αλλά θα αναρτηθούν σε δέντρα του Άλσους Βεΐκου του Δήμου  Γαλατσίου, του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση»
του Δήμου Ιλίου και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής.
Σε  όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.
ΟΡΟΙ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
·         Οι φωλιές πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν την δυνατότητα να αναρτηθούν σε δένδρα.
·         Στο εξωτερικό κάτω μέρος της φωλιάς και στο σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία του κατασκευαστή που θα συνοδεύει αυτή, πρέπει να είναι γραμμένα τα αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμου του κατασκευαστή και  η  ημερομηνία  κατασκευής της.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Άγριας Φύσης

wildlifephotographygreece

Το ιστολόγιο http://wildlifephotographygreece.blogspot.gr/ διεξάγει διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας φύσης με διαφορετικό θέμα κάθε μήνα. Το θέμα του διαγωνισμού του Ιανουαρίου είναι: Η2Ο σε όλες του τις μορφές και πανίδα Δηλαδή: νερο, σύννεφα, ομίχλη, δροσοσταλιές, πάχνη, παγωνιά, κρύσταλλοι, χιόνι, βροχή, θάλασσα, ποτάμι, λίμνη, νερολακούβες, κλπ, και κάποιο ζωάκι- πουλάκι - εντομάκι ( αν έχει ), ψαράκι κλπ μαζί. Περισσότερες πληροφορίες στην παραπάνω διεύθυνση url. 


Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Φωτόδεντρο: Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

λογότυπο φωτόδεντροΤο Φωτόδεντρο είναι το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου» για να αποτελέσει το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Πηγαίνετε στη διεύθυνση url http://photodentro.edu.gr/lor/ Γράψτε στην αναζήτηση τη λέξη Περιβάλλον και θα βρείτε 700 περίπου σχετικά μαθησιακά αντικείμενα. Δείτε εδώ έναν ορισμό για τα μαθησιακά αντικείμενα. 

Επίσης υπάρχει και το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Βίντεο για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/video/ στο οποίο μπορείτε με τον ίδιο τρόπο αναζήτησης να βρείτε βίντεο σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση