Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Πρόληψη απορριμμάτων… Τα καλά απόβλητα είναι αυτά που δεν παράχθηκαν ποτέ!»




Ενημερωθείτε από τα επισυναπτόμενα έγγραφα για το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί στο ΚΠΕ Δραπετσώνας στις 23-24/11 σε συνεργασία με το ΚΠΕ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας και Πειραιά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας.
1) Έγγραφο υπ΄αρ. πρωτ. 12097/24-10-2012 της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας
2) Εγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 91/23-10-2012 του ΚΠΕ Δραπετσώνας


Ενημέρωση 18/11/2012: Όλες οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές!
Οδηγίες μετάβασης στο ΚΠΕ Δραπετσώνας

Ενημέρωση 26/11/2012: Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο στο ΚΠΕ Δραπετσώνας. Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με τη στοχοθεσία και το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου που τέθηκαν από την Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΚΠΕ Κατερίνα Μπαζίγου. Στη συνέχεια ο Υπεύθυνος Π.Ε. της Δ/νσης Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας Θάνος Ιωάννου μας παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο της βιομηχανικής οικολογίας  αλλά και την πρακτική της εφαρμογή στη Δανία. Ακολούθως η Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κάτια Λαζαρίδη, η οποία ανέλυσε την κεντρική έννοια του σεμιναρίου, την πρόληψη απορριμμάτων και -αναφορικά με την παραγωγή των οικιακών τροφικών αποβλήτων- παρουσίασε το εργαλείο WASP. Έπειτα πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. και Υπεύθυνος Π.Ε. της Δ/νσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας Νίκος Στεφανόπουλος, ο οποίος αφενός αναφέρθηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. που θα διεξαχθεί το ερχόμενο τριήμερο στη συμπρωτεύουσα και αφετέρου   στο μέλλον της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως αυτό αποτυπώνεται στα νέα αναλυτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο διδακτικό-μαθησιακό πεδίο "Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη".
Παινχίδι με σεντόνι: Το σεντόνι κρατούν
η  Κατερίνα Βίγκου (αριστερά) και η Ειρήνη Βέμμου (δεξιά).
 Στο βάθος  με τη φωτογραφική μηχανή διακρίνεται
 η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Σμαράγδα Βασιλοπούλου
 
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μελέτη πεδίου που είχε ως αντικείμενο την καταγραφή των απορριμμάτων - εκτός των κάδων - στην περιοχή γύρω από το ΚΠΕ. Ακολούθησαν παράλληλες εργαστηριακές συνεδρίες υπό το συντονισμό των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το πεδίο και τη συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα αυτής. Έπειτα σειρά είχαν τα εργαστήρια των Υπευθύνων Π.Ε. Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής μας Δημήτρης Γκότζος σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς ΠΕ70 Βέμμου Ειρήνη (ΜΔΕ Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ) και Βίγκου Αικατερίνη (Υπ. Δρ. Έδρας UNESCO Eκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τη Χρήση των ΤΠΕ, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης)  συντόνισαν δίωρο βιωματικό εργαστήριο με αντικείμενο: "Κατανάλωση και διαφήμιση:  Εναλλακτικές διδακτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη απορριμμάτων με την υποστήριξη  των ΤΠΕ". Μετά ήρθε η ώρα του γεύματος, χωρίς καμία παρέκκλιση  από το αντικείμενο του σεμιναρίου καθώς, μόλις φάγαμε, έγινε καταγραφή των σκευών και καταμέτρηση των υπολειμμάτων για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι οικοδεσπότες προετοίμασαν και οι συνδαιτυμόνες συμμετείχαν σε ένα αειφορικό γεύμα. Πέρα από την ώρα του γεύματος και την κατανάλωση τροφίμων είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές αναφορικά με τη μείωση των απορριμμάτων και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Αυτή ήταν και η επιδίωξη των παράλληλων εργαστηριακών συνεδριών που ακολούθησαν υπό το συντονισμό των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ "Η γεύση των σκουπιδιών"
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
-Την Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΚΠΕ Δραπετσώνας κ. Κατερίνα Μπαζίγου και την Παιδαγωγική Ομάδα για την άρτια διοργάνωση του σεμιναρίου και την υλικοτεχνική υποστήριξη της εργαστηριακής μας συνεδρίας. Επίσης ευχαριστούμε το ΚΠΕ Δραπετσώνας για τη συνδρομή του στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας μέσω της προσφοράς δύο πακέτων εκπαιδευτικού υλικού του WWF με θέμα " Δάση γύρω από τη Μεσόγειο".
- Τις συναδέλφους Ειρήνη Βέμμου και Κατερίνα Βίγκου για τη συνδρομή τους στο σχεδιασμό και συντονισμό της εργαστηριακής μας συνεδρίας (ειδικά η Κατερίνα ήρθε από την -όχι και τόσο κοντινή- Καλαμάτα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό).
- Τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσής μας που συμμετείχαν στο σεμινάριο ευελπιστώντας αυτή τους η συμμετοχή να αποτελέσει το έναυσμα για την εκπόνηση κάποιου σχετικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 

Ενημέρωση 14/12/2012: Aνάρτηση όλου του υλικού του σεμιναρίου στο δικτυακό τόπο του ΚΠΕ Δραπετσώνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου