Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λαυρίου "ΤΠΕ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση"




Eνημέρωση 24/3/2013: Φωτογραφικό υλικό από το σεμινάριο (δικτυακός τόπος ΚΠΕ Λαυρίου)
Ενημέρωση 3/3/2013: Ανάρτηση υλικού που λάβαμε από την κ. Βαρβάρα Πετρίδου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Δ.Ε Β΄ Αθήνας
Eνημέρωση 1/3/2013: Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 60 εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε  το σεμινάριο.
To σεμινάριο άνοιξε την Παρασκευή με την εισήγηση του Καθηγητή του ΠΤΔΕ Κρήτης και Προέδρου της Έδρας UNESCO TΠΕ στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Βασίλη Μακράκη, ο οποίος έθεσε τις διαστάσεις της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο  αυτή μπορεί να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και πώς μπορεί να αναδειχθεί μέσω της εργαλειακής χρήσης των ΤΠΕ. Μας ανέφερε παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη με  τη χρήση απλών εργαλείων των ΤΠΕ όπως το συμμετοχικό βίντεο, τα οποία  χρησιμοποιούνται στα μαθήματα του κ. Μακράκη στο πλαίσιο της εκπαίδευσης υποψήφιων δασκάλων στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Το έργο του κυρίου Μακράκη σε αυτόν τον επιστημονικό τομέα έχει τύχει αναγνώρισης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και περισσότερα γι' αυτό μπορείτε να δείτε στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μακράκη που τίμησε το σεμινάριο μας ως κεντρικός ομιλητής και προσέδωσε σε αυτό μια ξεχωριστή επιστημονική διάσταση.
O Καθηγητής 
 κ. Βασίλης Μακράκης
(
 ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης)


Ακολούθησαν παρουσίασεις για τις ψηφιοποιημένες συλλογές των Μουσείων  ως  εκπαιδευτικών εργαλείων για την υποστήριξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών πυλών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, του ΚΠΕ Λαυρίου και του νεοιδρυθέντος  Eθνικού Θεματικού Δικτύου Αειφορική Τεχνολογία του ΚΠΕ Κέρκυρας.
Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρουσίασε τη Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΑΙΘΠΑ www.e-yliko.gr με έμφαση στο μέρος της πύλης που σχετίζεται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.



Λάβαμε επίσης τις παρακάτω παρουσιάσεις: 

Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Δικτυακός τόπος ΠΕΕΚΠΕ
Πύλη Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

Μελλοντικά θα αναρτηθούν και οι υπόλοιπες παρουσιάσεις που θα λάβουμε.

Μετά το σεμινάριο στο ΚΠΕ Δραπετσώνας
 η Κατερίνα Βίγκου από το

 9ο Δ.Σ. Καλαμάτας
 μας βοήθησε στο συντονισμό
 και την εμψύχωση

 ενός ακόμα  εργαστηρίου!
Δημήτρης Γκότζος και Νίκος Λάριος
 προετοιμάζονται για την 

έναρξη του εργαστηρίου.
 Οι πολύτιμες τεχνικές γνώσεις

 του Νίκου
  υποστήριξαν σημαντικά
 το εργαστήριό μας!

















Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη χρήση των διαφόρων εργαλείων των ΤΠΕ μέσα από την παρακολούθηση 8 παράλληλων εργαστηρίων κατανεμημένων σε 2 ζώνες.  Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συντόνισε το εργαστήριο με θέμα Σχεδιασμός και διδακτική αξιοποίηση Ιστολογίων και Wikis στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη δασκάλα του 9ου Δ.Σ. Καλαμάτας Κατερίνα Βίγκου και το μηχανικό αυτοματισμού από το Κέντρο Δικτύων του ΕΚΠΑ Νίκο Λάριο  (Υποψηφίων Διδακτόρων της Έδρας UNESCO TΠΕ στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης). Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου που αφιλοκερδώς συνεισέφεραν στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, το Νίκο που μας βοήθησε με τις πολύτιμες τεχνικές του γνώσεις και την Κατερίνα που ήρθε από την όχι και όσο κοντινή Καλαμάτα ειδικά για το εργαστήριο και  συνέβαλε όχι μόνο με τις γνώσεις της αλλά και με τα ωραία παιδαγωγικά παιχνίδια που ενέταξε στη ροή του εργαστηρίου. Στο wiki http://tpekaipe.wikispaces.com/ μπορείτε να βρείτε αναρτημένο το σύνολο του υλικού και της πορείας του εργαστηρίου μας. Λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα εργαστήρια θα αναρτηθούν μελλοντικά, αναλόγως του υλικού που θα λάβουμε.
Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΠΕ Λαυρίου
  κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος
 Ευχαριστούμε τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του ΚΠΕ Λαυρίου κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, την  Αναπληρώτρια Υπεύθυνη κ. Δήμητρα Μπία και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ  καθώς και τους Υπευθύνους Π.Ε. Α΄ Αθήνας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) και Β΄ Αθήνας Δευτεροβάθμιας κυρίες Δημοπούλου, Φέρμελη και Πετρίδου  για τη συνεργασία και συνδιοργάνωση και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ για την υποστήριξη-φιλοξενία και ευελπιστούμε σύντομα να διοργανώσουμε και νέα σεμινάρια πάνω σε αυτή τη θεματική καθώς η ζήτηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών ήταν υπερδιπλάσια των προσφερόμενων θέσεων.


Πάνω:Το εργαστήριο έχει ξεκινήσει και Δημήτρης, Κατερίνα και Νίκος ανεβαίνουν στο αμφιθέατρο για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην εργασία τους στους φορητούς τους υπολογιστές
Κάτω: Eργαστήριο με Κατερίνα και χωρίς παιχνίδι γίνεται; Δε γίνεται! 






Πρώτη ημέρα στο κεντρικό αμφιθέατρο. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται:
 η Υπεύθυνη Π.Ε.  Β/μιας Β΄ Αθήνας Βαρβάρα Πετρίδου,
 ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Ελευσίνας Πάνος Μπεγέτης
 και η Υπεύθυνη  Π.Ε. Α/μιας Α΄Αθήνας Μαρία Δημοπούλου

Πρόγραμμα 


 Οδηγίες για τους χώρους και τον τρόπο προσέλευσης




Ενημερωθείτε από τα επισυναπτόμενα έγγραφα για το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: "ΤΠΕ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2013 σε χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών.




Συνημμένα:
Έγγραφο υπ΄ αρ. πρωτ. 577/18-1-2013 της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας
Έγγραφο υπ΄ αρ. πρωτ. 8/16-1-2013 του ΚΠΕ Λαυρίου
                                                    






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου