Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Επιμορφωτικό σεμινάριο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» με θέμα: «Περιβαλλοντικές διαδρομές στον Κιθαιρώνα», 4 Απριλίου 2015

Ενημέρωση 28/4: H παρουσίαση του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου "Μαθαίνω για τα Δάση" 

Ενημέρωση 15/4: Περιγραφή του σεμιναρίου

Mε τη συμμετοχή 45 εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 2 Απριλίου το επιμορφωτικό σεμινάριο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνωγια τα Δάση» με θέμα «Περιβαλλοντικές διαδρομές στον Κιθαιρώνα». Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας και το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας. Εκτός από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Φ. κ. Αλέξια Νικηφοράκη, η οποία και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου και Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Ευάγγελος Μπαλιούσης καθώς και ο Αναπληρωτής Υπευθύνου του Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης κ. Θεμιστοκλής Σμπαρούνης.
Αρχικά μεταβήκαμε στο Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, όπου έγινε παρουσίαση του Δικτύου από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Γκότζο (Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας) καθώς και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας κ. Πάνο Μπεγέτη.
Εν συνεχεία ανεβήκαμε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας στη θέση Τσακός στον Κιθαιρώνα. Στο χώρο έξω από το καταφύγιο οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 4 ομάδες ενεπλάκησαν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου (προσανατολισμού, μέτρησης, εξερεύνησης) καθώς και σε παιδαγωγικά παιχνίδια. Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων έγινε από τους: Σοφία Καινούργιου (μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Φ, Γραμματέας της Σ.Ε. του Δικτύου και πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας), Μαριάννα Χατζημιχαήλ (Διευθύντρια του 13ου Δ.Σ. Χαλανδρίου και πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας), Δημήτρη Γκότζο και Βαρβάρα Πετρίδου (μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου και Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας).  Μετά τις παραπάνω δραστηριότητες ήρθε η ώρα της πεζοπορίας με την καθοδήγηση μελών του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας. Υπήρχαν δύο επιλογές διαδρομής μία που κατέληγε στην κορυφή και η δεύτερη που σταματούσε σε ένα χαμηλότερο ύψωμα. Ανεξαρτήτως της επιλογής, η θέα αποζημίωσε τους πάντες.
Επιστρέψαμε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας και μαζί με το γεύμα μας απολαύσαμε και το υπέροχο τσάι του βουνού που μας προσέφεραν τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας με συζήτηση-αποτίμηση των δραστηριοτήτων και σχετικές προτάσεις. Η κ. Πετρίδου έκανε μια σύντομη παρουσίαση των οργάνων και εργαλείων που περιλαμβάνονται στο σακίδιο που δίνεται στις σχολικές ομάδες κατά τις εκδηλώσεις βράβευσης, ενώ χρήσιμες ήταν οι επισημάνσεις του κ. Σμπαρούνη για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας. Τέλος έγινε μια σύντομη αναφορά από την κ. Νικηφοράκη στην Ε.Ε.Π.Φ. και τονίστηκε η επιθυμία η Εταιρία να δεχτεί και άλλους εκπαιδευτικούς ως μέλη της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές αυτής της ημερίδας και να ευχηθούμε καλή αντάμωση σε κάποιο άλλο δασικό οικοσύστημα, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Δικτύου.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, διά του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση», προτίθεται να διοργανώσει βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα «Περιβαλλοντικές διαδρομές στον Κιθαιρώνα» το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 και ώρες 9.00 – 18.00.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 45 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων του Δικτύου, που κατά το τρέχον σχολικό έτος έχουν υποβάλει και υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικό με το δάσος.









Eνημέρωση 19/3: Οδηγίες προς τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες


1. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής σας παρακαλώ θερμά όπως με ενημερώσετε άμεσα έτσι ώστε η θέση  να δοθεί σε κάποιον/-α από τους/τις εκπαιδευτικούς που είναι στη λίστα των αναπληρωματικών συμμετεχόντων.
2. Η Ε.Ε.Π.Φ. προσφέρει τη δωρεάν μετακίνηση από/προς το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας με λεωφορείο που θα ξεκινήσει έξω από το σταθμό μετρό Χαλανδρίου. Ώρα προσέλευσης στο σταθμό μετρό Χαλανδρίου 8.30 (βάσει του προγράμματος η επιστροφή υπολογίζεται στις 18.30). Όσοι/-ες ενδιαφέρονται για τη μετακίνηση με το λεωφορείο θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με  αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση education@eepf.grΣτον τίτλο του μηνύματος θα πρέπει να αναγραφεί "Μετακίνηση με λεωφορείο στο Κ.Π.Ε. Ελευσίνας" και στην περιοχή του κειμένου το ονοματεπώνυμό σας μαζί με έναναριθμό κινητού  τηλεφώνου.
3. Οσοι/-ες επιθυμούν να προσέλθουν στο Κ.Π.Ε. με δικό τους μέσο μπορούν να δουν οδηγίες πρόσβασης εδώ http://kpe-elefs.att.sch.gr/call.html Ώρα προσέλευσης στο Κ.Π.Ε.: 9.00
4. Oδηγίες για το πεδίο: Ο παρακάτω εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την άνετη παραμονή στο βουνό:
• Παπούτσια για πεζοπορία (όχι υποδήματα πόλης).
• Ρούχα κατάλληλα βαμβακερά και άνετα.
• Καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου (σε περίπτωση που έχει ηλιοφάνεια).
• Μπουφάν, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος.
(Σας συνιστώ την παραμονή του σεμιναρίου να ελέγξετε εδώ τις μετεωρολογικές συνθήκες της επόμενης ημέρας στον Κιθαιρώνα ώστε να ντυθείτε ανάλογα).
• Σακιδιάκι μικρό με νερό και κάποιο σνακ (π.χ σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς).


Ενδεικτικό πρόγραμμα

Ώρα
Δραστηριότητα – Συντονιστής/-ές
Χώρος
9.00 – 9.30
Προσέλευση - εγγραφές
Κ.Π.Ε. Ελευσίνας
9.30 – 10.00
Το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» - Δημήτριος Γκότζος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας & Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου.
Κ.Π.Ε. Ελευσίνας
10.00 – 10.30
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας - Παναγιώτης Μπεγέτης, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας.
Κ.Π.Ε. Ελευσίνας
10.30 – 12.00
Μετάβαση στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας στον Κιθαιρώνα.
Λεωφορείο
12.00 – 12.45
Παιγνιώδεις παιδαγωγικές δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου. Συντονίζουν τα μέλη της Σ.Ε. του Δικτύου Σοφία Καινούργιου (Ε.Ε.Π.Φ.), Δημήτριος Γκότζος (Υπ. Π.Ε. Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας) & Βαρβάρα Πετρίδου (Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας) και η Μαριάννα Χατζημιχαήλ (Δντρια 13ου Δ.Σ. Χαλανδρίου).
Έξω από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας
12.45 – 14.45
α. Περιβαλλοντικό μονοπάτι στον Κιθαιρώνα, β. Επίδειξη και χρήση των οργάνων και εργαλείων του εκπαιδευτικού σακιδίου του Δικτύου από τις
Σοφία Καινούργιου & Βαρβάρα Πετρίδου.
Κιθαιρώνας
14.45 – 16.00
Ελαφρύ γεύμα – συζήτηση σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των προηγηθεισών δραστηριοτήτων.
Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας
16.00 – 17.30
Επιστροφή στο Κ.Π.Ε. Ελευσίνας.
Λεωφορείο
17.30 – 18.00
Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης – παραλαβή βεβαιώσεων.
Κ.Π.Ε. Ελευσίνας

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 1377/24-2-2015 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου