Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Επιμορφωτικό σεμινάριο - βιωματικά εργαστήρια. «Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, 16.30-20.30

Eνημέρωση 20/3: Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 59 αιτήσεις συμμετοχής και έγιναν όλες αποδεκτές! Η υποβολή αιτήσεων παραμένει ενεργή καθώς κατόπιν συνεννόησης με τις συντονίστριες των εργαστηρίων εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα συμμετοχής άλλων 15 εκπαιδευτικών. 

Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με την ActionAid Ελλάς, προτίθενται να διοργανώνουν βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 και ώρες 16.30-20.30 στα 3ο- 4ο Δ.Σ. Νέου Ψυχικού Καραθεοδωρή και Κώστα Ουράνη 16, τηλ. 2106710275.

Το σεμινάριο έχει σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσής μας σε θέματα της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο να ενισχυθεί η ιδιότητα του ενεργού πολίτη στους μαθητές.

Η επιμόρφωση θα έχει θεωρητικό και βιωματικό χαρακτήρα, μέσα από εργαστήρια που θα συντονίσουν τρεις από τους εκπαιδευτικούς που πήραν μέρος  σε ερευνητικό ταξίδι στη Ρουάντα, που οργανώθηκε από την ActionAid Ελλάς, τον Ιούλιο του 2014. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν το εκπαιδευτικό υλικό «Στείλε το φίλο μου στο σχολείο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: υπόθεση Ρουάντα».
 Το πρόγραμμα του σεμιναρίου όπως διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση από προηγούμενες εφαρμογές του έχει ως ακολούθως:

  • 16.30 – 16.45 Προσέλευση – χαιρετισμοί.
  • 16.45 – 16.55 Κίνητρα – προσδοκίες εκπαιδευτικών.
  • 16.55 – 17.25 Παρουσίαση της ActionAid Ελλάς για το παγκόσμιο φαινόμενο στέρησης του δικαιώματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του έργου της οργάνωσης για το θέμα από την Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ActionAid Ελλάς κ. Δήμητρα Ντιρογιάννη.
  • 17.25 – 17.45 Προβολή βίντεο από το ταξίδι  των εκπαιδευτικών στη Ρουάντα.
  • 17.45 – 17.55 Παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου «Υπόθεση Ρουάντα» και της εφαρμογής του στην τάξη.
  • 17.55 – 18.10 Διάλειμμα – καφές.
  • 18.10 – 19.40 Βιωματικά εργαστήρια  με δραστηριότητες από το υλικό του εκπαιδευτικού πακέτου (3 παράλληλα εργαστήρια: Ελένη Καραγιάννη, Νάσια Χολέβα, Κατερίνα Βίγκου).
  • 19.40 – 20.30 Παρουσίαση εφαρμογής του υλικού στην τάξη, ερωτήσεις-αξιολόγηση.Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα επιλεγούν 60 εκπαιδευτικοί. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Kάθε εκπαιδευτικός θα παρακαλουθήσει ένα εργαστήριο και μπορεί να δηλώσει μέχρι 2 προτιμήσεις (1η προτίμηση και εναλλακτική).
Υποβολή αίτησης συμμετοχής μέσω της συμπλήρωσης της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας: http://tinyurl.com/friendschool

Σχετ.: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 1639/4-3-2015 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Περιγραφές εργαστηρίων

Εργαστήριο 1: «Το Σχολείο ως ένας κοινωνικός πυρήνας διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συντονισμός: Ελένη Καραγιάννη, εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής-εικαστικός.

Εμψύχωση, προτάσεις, εκπαιδευτικά εργαλεία μέσα από το εκπαιδευτικό πακέτο. Κατασκευή αφρικάνικης μπάλας. Το εργαστήριο θα προσεγγίσει (μέσα από προτεινόμενες δράσεις, εργασίες και συζήτηση) το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την αποδοχή του άλλου, της ιδέας του μαθητή ως πολίτη του κόσμου, κ.α.Οι συμμετέχοντες προαιρετικά μπορούν να φέρουν μαζί τους ψαλίδι, νάιλον σακούλες, σπάγκους,  άχρηστα χαρτιά και κομμάτια από ύφασμα.

Εργαστήριο 2: «Η Honorine, το σχολείο της, η Ρουάντα». Συντονισμός: Νάσια Χολέβα, θεατροπαιδαγωγός.
Το εργαστήριο θα προσεγγίσει θέματα όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα στερεότυπα, η θέση της γυναίκας, με βιωματικά εργαλεία παρμένα από το χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια (ιδανικά φόρμα και αθλητικά παπούτσια), ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα στο χώρο και το πάτωμα. 

Eργαστήριο 3: «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Συντονισμός: Κατερίνα Βίγκου, δασκάλα, Υπ. Δρ. ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το εργαστήριο θα συνδέσει την υπερκατανάλωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν ενεργό ρόλο εμπλουτίζοντας ή αλλάζοντας οι ίδιοι τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού πακέτου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα αντικείμενο που θεωρούν απαραίτητο και ένα που δε θεωρούν απαραίτητο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου