Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σεμινάριο του ΚΠΕ Δραπετσώνας με τίτλο: «Τα λιμάνια της Ελλάδας: Ζητήματα ρύπανσης και βιομηχανικής κληρονομιάς»


logo.pngΤο Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας προτίθεται να υλοποιήσει σεμινάριο με θέμα: «Εθνικό θεματικό Δίκτυο «Τα λιμάνια της Ελλάδας»: Ζητήματα ρύπανσης και βιομηχανικής κληρονομιάς» την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012. Περισσότερα στο
α) έγγραφο υπ. αρ. πρωτ. 10974/2-10-2012 της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας
            β) έγγραφο υπ. αρ. πρωτ. 82/2-10-2012  του ΚΠΕ Δραπετσώνας. 
γ) έντυπο αίτησης
Eνημέρωση 1/11/2012: Από τη Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο οι:


Ενημέρωση 11/11/2012: Εντυπώσεις


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το σεμινάριο. Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την τρίτη ημέρα οπότε οι εντυπώσεις μας περιορίζονται στις δύο πρώτες. Η πρώτη ημέρα - πέρα από την παρουσίαση του Δικτύου από τον Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΚΠΕ Δραπετσώνας Κατερίνα Μπαζίγου και την Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Σμαράγδα Βασιλοπούλου, περιελάμβανε ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το ΕΜΠ , τους Καθηγητές κ. Τσελέντη Βασίλειο και κ. Μπελαβίλα Νικόλαο. Ο κύριος Τσελέντης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης τοπικά αλλά και ευρύτερα τονίζοντας το μεγάλο μερίδιο των χερσαίων δραστηριοτήτων σε αυτή με λόγο απλό και κατανοητό, ερωτήσεις προς το ακροατήριο και παρουσιάσεις γραφικών παραστάσεων που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον.  O κύριος Μπελαβίλας έκανε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στο λιμάνι του Πειραιά, μια παρουσίαση που συγκίνησε και καθήλωσε ειδικά  τους συναδέλφους από τον Πειραιά. Συγκινητικότερη απ όλες τις στιγμές ήταν, κατά τη γνώμη μας, η στιγμή που παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα από την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσιάσες εργασιών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου από σχολεία πανελλαδικά, μέσα από τις οποίες κάναμε ένα ταξίδι σε πολλά λιμάνια της χώρας μας αλλά και της Μεσογείου από τη Μασσαλία μέχρι το Λαύριο και την Ηγουμενίτσα μέχρι  το Άστρος.

H κ. Panucci-Παπαδοπούλου
μαζί με την ομάδα του ΚΠΕ Δραπετσώνας
και την Υπεύθυνη Π.Ε. B/μιας Β΄ Αθήνας
μπροστά από το βαθυσκάφος  Θέτις

 Η δεύτερη ημέρα μας έφερε σε γνωριμία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Eλληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). Μέσα από μια χειμαρρώδη παρουσίαση ο Δ/ντης Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ κ. Αναγνώστου Χρήστος μας ανέλυσε το φυσικό και ανθρωπογενές σύστημα των ακτών εστιάζοντας στον Πειραιά και την ευρύτερη ακτογραμμή από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο, μια παρουσίαση διανθισμένη με ευρύτερους προβληματισμούς για το μέλλον των φυσικών και ανθρωπογενών συστhμάτων και του πλανήτη μας γενικότερα. Χαρακτηριστικό της παρουσίασης ήταν η υποδειγματική χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ Μαρία Αντουανέτα Panucci Παπαδοπούλου που αναφέρθηκε σε θέματα βιοποικιλότητας και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό σύστημα της Μεσογείου χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου της τροπικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου. Aκολούθως η παιδαγωγική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ μας παρουσίασε τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, η ύπαρξη των οποίων καθιστά το ΕΛΚΕΘΕ μια πολύ καλή πρόταση για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης. Θα έρθουμε σε νέα επικοινωνία με το ΕΛΚΕΘΕ και θα κάνουμε μια παρουσίαση του κέντρου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Η επίσκεψη έκλεισε με την περιήγησή μας στο χώρο φύλαξης του βαθυσκάφους Θέτις, μοναδικού αποκτήματος του ΕΛΚΕΘE, αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο 2 τέτοια βαθυσκάφη επιχειρούν στη Μεσόγειο. Τα συγχαρητήριά μας στην  Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΚΠΕ Δραπετσώνας Κατερίνα Μπαζίγου, την Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Σμαράγδα Βασιλοπούλου και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Δραπετσώνας για την άρτια οργάνωση του σεμιναρίου!
 Μας δόθηκε και το εκπαιδευτικό υλικό του Θεματικού Δικτύου, το οποίο και θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη μας. 




Δίπλα στην προπέλα 
 του βαθυσκάφους Θέτις










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου