Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εισηγήσεις στο συνέδριο ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, Βόλος

κ. Γιώργος Ποταμιάς

Eνημέρωση 18/2/2013 Ανάρτηση των πρακτικών του συνεδρίου εδώ

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα "ΤΠΕ στην Εκπαίδευση" παρουσιάστηκαν 2 εισηγήσεις σε συνεργασία με τους δασκάλους του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου  Γιώργο Ποταμιά (Υπ. Δρ. Τομέα Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ) και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας Ειρήνη Βέμμου (ΜΔΕ Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ)  Πατώντας στους τίτλους των εισηγήσεων μπορείτε να δείτε τις αντίστοιχες παρουσιάσεις.
Η πρώτη εισήγηση με θέμα "Συνεργατική εννοιολογική χαρτογράφηση με τη χρήση πολυτροπικών εργαλείων των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας" επιδίωξε να διευρευνήσει τη συνεργασία στο πλαίσιο της εννοιολογικής χαρτογράφησης εξετάζοντας τον τρόπο κατά τον οποίο η εννοιολογική χαρτογράφηση θα μπορούσε να εισαχθεί σε συνεργατικές μαθησιακές δραστηριότητες. Επίσης εξετάστηκε η συμβολή των  Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας  στην ανάπτυξη της εννοιολογικής χαρτογράφησης. Τέλος διερευνήθηκε η χρήση πολυτροπικών εργαλείων στην εννοιολογική χαρτογράφηση στο πλαίσιο της χρήσης του υπολογιστή ως νοητικού εργαλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εννοιολογική χαρτογράφηση αποτελεί βασικό μεθοδολογικό εργαλείο  των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
κ.  Δημήτρης Γκότζος και κ. Ειρήνη Βέμμου

Η δεύτερη εισήγηση με τίτλο "Μείωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε! Εκπαιδευτικό σενάριο για τη διδασκαλία της διαχείρισης απορριμμάτων με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας"  παρουσιάζει το ομώνυμο  εκπαιδευτικό σενάριο στο πλαίσιο του οποίου, μέσα από ελκυστικές δραστηριότητες και παιγνιώδη τρόπο προσεγγίζεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με  στόχο την υιοθέτηση από μέρους των μαθητών συγκεκριμένων τρόπων συμπεριφοράς και στάσεων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο της ανάγκης για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες του σεναρίου βασίζονται στην πλειοψηφία τους στην υπερμεσική εφαρμογή "Δεν το θες; Μην το πετάς!" που διατίθεται δωρεάν για χρήση στους εκπαιδευτικούς και την οποία θα παρουσιάσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.
Τα κείμενα των εισηγήσεών μας είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν να  αποσταλούν σε όποιον το επιθυμεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου