Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ με θέμα «Ανθρώπινες Αξίες και Περιβάλλον»


-Αρχική σελίδα
Εκπαιδευτικοί Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης με θέμα «Ανθρώπινες Αξίες και Περιβάλλον», που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Παρασκευή, στις 8 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Σάββατο, στο PIERCE-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Η Εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της δράσης «Άλλοι πετούν άλλοι πεινούν» του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια». Οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και τη Δ/νση Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το PIERCE-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος που φιλοξενεί την Εκδήλωση. Περιλαμβάνει Εισηγήσεις, Βιωματικά Σεμινάρια-Εργαστήρια, Εκθέσεις φωτογραφικού κ.ά. υλικού, Δρώμενα, Προβολές, κ.ά.
Σκοπός μας είναι, μέσα από το Πρόγραμμα «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» και ιδιαίτερα μέσα από τη Δράση «Άλλοι πετούν άλλοι πεινούν», να προσφέρουμε στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, τους γονείς και το κοινό που θα επισκεφτεί τις εκθέσεις και θα παρακολουθήσει τις προβολές και τα δρώμενα, ερεθίσματα ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν στις ανθρώπινες αξίες. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα υπαγορεύονται από το σεβασμό στις αξίες αυτές και στο Περιβάλλον. Να προβάλουν και να αναπτύξουν συμπεριφορές με γνώμονα το σεβασμό στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών γνωρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με περίσκεψη που θα εγγυάται την αειφορία. Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα και αίτηση συμμετοχής στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της ΕΕΠΦ. 


Eνημέρωση 9/12/2012: Στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης παρακολουθήσαμε ένα από τα παράλληλα εργαστήρια με θέμα «Κάνε  ένα  βήμα  μπροστά» με συντονιστές τη  Χριστίνα  Παπαζήση‐Σχολική  Σύμβουλο  Β/βάθμιας,  και τη Σοφία Καινούργιου‐ πρώην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας και μέλος της ΕΕΠΦ 
Η Σοφία Καινούργιου και η Χριστίνα Παπαζήση
 συντονίζουν το εργαστήριο
[Παρένθεση: στα πρώτα βήματα μου ως Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχω την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη των 2 πρώην Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής μας Σοφίας Καινούργιου (που μπορεί να έχει συνταξιοδοτηθεί, παραμένει όμως 100% ενεργή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από την ΕΕΠΦ και το συντονισμό των δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ένωσης) και Μαριάννας Χατζημιχαήλ (νυν Διευθύντριας του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, η οποία έχει μετατρέψει το σχολείο της σε πυρήνα καινοτομίας, σε ένα  μικρό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα)  τις οποίες και οφείλω να ευχαριστήσω θερμά! Κλείσιμο παρένθεσης!]
Το εργαστήριο είχε ως στόχο την κοινωνική ενσυναίσθηση. Κάποια πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα για άλλους αποτελούν άπιαστα όνειρα.  Ζούμε σε έναν κόσμο των μεγάλων κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων όπου υπάρχουν κάποιοι με πολλά προνόμια και κάποιοι με ελάχιστα. Κάποια κάνουν πολλά βήματα μπροστά και κάποιοι ελάχιστα και κάποιοι κανένα. Η συνειδητοποίηση όλων των παραπάνω και ο προβληματισμός, ο δικός μας και των μαθητών μας, είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά. Η ενεργός προσωπική συμμετοχή και δράση μας θα μπορούσε να μετατρέψει το βήμα σε άλμα. 
Τέλος είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε  μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ και συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο κ. Ντόναλντ Μάθιους, το Γενικό Γραμματέα κ. Λεωνίδα Κόλλα και την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα κ. Αλέξια Νικηφοράκη. Αρκετά σχολεία μας συμμετέχουν στα θεματικά δίκτυα της ΕΕΠΦ και μελλοντικά η συνεργασία μας αυτή -δεδομένης και της παρουσίας της Σοφίας Καινούργιου στην Ένωση- αναμένεται να διευρυνθεί.   Περισσότερα γι' αυτό σε μελλοντική μας ανάρτηση!  Προς το παρόν δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε την ΕΕΠΦ  για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και για το εκπαιδευτικό υλικό που μας δόθηκε και θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη μας. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου