Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Η βιώσιμη πόλη που ονειρευόμαστε : Ενεργειακός σχεδιασμός στο δομημένο περιβάλλον. Μια ολιστική προσέγγιση».




























1η συνεδρία (ολομέλεια)
Ενημέρωση 8/5 : Με τη συμμετοχή 45 περίπου εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο. Στην αρχή ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας Δημήτρης Γκότζος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των δύο Διευθύνσεων υποστηρίζουν τα προγράμματα  που υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του 6ου Δ.Σ. Κηφισιάς-Πηνελόπη Δέλτα Αλεξάνδρα Βασιλείου (βλ.  εικόνα παραπλεύρως). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το 6ο Δ.Σ. Κηφισιάς πέρυσι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διαγωνισμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου, διακρίθηκε κατακτώντας την 8η θέση. Ακολούθησε η εισήγηση της Υπεύθυνης Π.Ε. της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας Βαρβάρας Πετρίδου με θέμα: "Βιώσιμες πόλεις: Θα επιτύχει το εγχείρημα;" που ήταν μια πολύ καλή θεωρητική εισαγωγή στα εργαστήρια που θα ακολουθούσαν.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έγινε κυκλική εναλλαγή των ομάδων στα παρακάτω εργαστήρια:

α. Σχεδιάζοντας την πόλη του μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος: Στο εργαστήριο αυτό, που

H κ. Ελένη Σβορώνου μας παρουσιάζει διάφορες αρχιτεκτονικές προτάσεις

συντόνισε η Υπεύθυνη Προγράμματος Κατάρτισης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Eλένη Σβορώνου,
διερευνήθηκαν οι λύσεις και οι προτάσεις που είχαν προτείνει αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και φιλόσοφοι για την πόλη τον 19ο και 20ό αιώνα καθώς και τα καίρια ζητήματα που θέτει η σύγχρονη πόλη όπως το ενεργειακό αποτύπωμα αλλά και σε άλλες πτυχές (απορρίμματα, νερό, ελεύθεροι χώροι πρασίνου, θόρυβος, μεταφορές, λήψη αποφάσεων κλπ). Τέλος, οι ομάδες των εκπαιδευτικών κλήθηκαν να σχεδιάσουν τις δικές τους βιώσιμες πόλεις. 

β. Το ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος: Το ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος, το οποίο συντόνισε η

Η κ. Νάνσυ Κουταβά και εκπαιδευτικοί που
 παρουσιάζουν τις
ενεργειακές-καταναλωτικές επιλογές
της ομάδας τους

Συνεργάτης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Eλλάς Νάνσυ Κουταβά, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες  να εξοπλίσουν ένα 
σπίτι σε αυτή την πόλη του μέλλοντος με τις ηλεκτρικές συσκευές που επέλεξαν. Στη συνέχεια οι επιλογές αυτές έγιναν η αφετηρία για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί «η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ».
Ευχαριστούμε τις κυρίες Σβορώνου και Κουταβά από το WWF Eλλάς για τη συνεργασία και την άριστη οργάνωση των εργαστηρίων και τη Διεθύντρια του 6ου Δ.Σ. Κηφισιάς-Πηνελόπη Δέλτα κ. Αλεξάνδρα Βασιλείου και το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου για την άριστη φιλοξενία και υλικοτεχνική υποστήριξη!


Ενημέρωση 23/5/2013: Εισήγηση  της Υπεύθυνης Π.Ε. της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας Βαρβάρας Πετρίδου με θέμα: "Βιώσιμες πόλεις: Θα επιτύχει το εγχείρημα;"


Εισήγηση του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄Αθήνας Δημητρίου Γκότζου με θέμα: «Η υποστήριξη των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ & ΔΔΕ Β΄ Αθήνας».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και σε συνεργασία με το WWF Ελλάς την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 από τις 16.30 έως τις 21:00 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς - Πηνελόπη Δέλτα, Λάμπρου Κατσώνη 53, Κηφισιά με θέμα: Η βιώσιμη πόλη που ονειρευόμαστε: Ενεργειακός σχεδιασμός στο δομημένο περιβάλλον. Μια ολιστική προσέγγιση”.


Building14
6o Δ.Σ. Κηφισιάς




















Οδηγίες πρόσβασης στο χώρο του σεμιναρίου


Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα και αίτηση συμμετοχής στα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Συνημμένα:

Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 4101/9-4-2013 Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου