Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο EcoKTHMA


Το EcoKTHMA βρίσκεται στον οικισμό Σκούρτα στα Δερβενοχώρια, μία αγροτική περιοχή 25χλμ έξω από την Αθήνα. Είναι το πρώτο οικολογικό κτήμα που συνδυάζει την φυσική εμπειρία με την ψηφιακή. Υφίσταται ως ένα παραδοσιακό, σε γενικές γραμμές, κτήμα επαυξημένο όμως με ψηφιακά μέσα (ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ, δικτυακές κάμερες, QR κώδικες και ασύρματες συσκευές). Επιδιώκει να προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο μάθησης και απόκτησης εμπειρίας ξεπερνώντας δύο βασικές διχοτομήσεις:
της μάθησης και του παιχνιδιού, αλλά και του φυσικού και του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Η μάθηση, η διασκέδαση και τα ψηφιακά μέσα συνδυάζονται σε ένα παιχνίδι διάδρασης και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ενώ παίζουν και το αντίθετο (παιγνιώδης μάθηση). Τα παιχνίδια δημιουργούνται στον χώρο κάνοντας χρήση φορητών συσκευών.
Επιπρόσθετα, στο EcoΚΤΗΜΑ αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, το ΕcoKTHMA προσφέρει μια ποικιλία δυνατοτήτων όπως την ενοικίαση περιβολιών, την οργάνωση περιπάτων, βόλτες με άλογα, αναρριχήσεις κ.α., οι οποίες ενισχύουν την επανένωση με τη φύση και το περιβάλλον καθώς και την εκ νέου ανακάλυψη ενός φυσικού τρόπου ζωής. Οι εγκαταστάσεις του κτήματος περιλαμβάνουν: Περιβόλια, με δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, χώρους διάδρασης και παιχνιδιού, εκκλησία, ξενώνες, αίθουσα διδασκαλίας, πωλητήριο.
Η διαδικτυακή πρόσβαση στο EcoKTHMA είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας www.ecoktima.com και υπεύθυνη είναι η Μαρία Φιλιππή. που εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των σπουδών της στο Joint MEd on ICT for Education (www.icte.ecd.uoa.gr), υπό την επιτήρηση του καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη και του βοηθού του κ. Δημήτρη Γκούσκου.

Αναδημοσίευση από το: http://www.e-yliko.gr/htmls/ekp_episkepseis/ektheseis-ath.aspx
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.ecoktima.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου