Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

H Συστημική Δυναμική ως Εργαλείο Υποστήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Δρ. Σοφία Κονταξάκη και Ηλίας Βρυώνης)

Εισαγωγή

Το οικογενειακό, το σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον συμβάλλουν παράλληλα και συμπληρωματικά στη μόρφωση, στην καλλιέργεια καθώς και στην ενημέρωση των μαθητών και αυριανών πολιτών, σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Στην «ατζέντα» των ζητημάτων αυτών, πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του πλανήτη. Ειδικότερα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο προβληματισμός και η ενασχόληση των μαθητών με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με τον «εμβολιασμό» (Τσαμπούκου-Σκάναβη, 2004) των διάφορων διδαχθέντων γνωστικών αντικειμένων με θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) αλλά πρωτίστως, με τη συμμετοχή των μαθητών στην εκπόνηση προγραμμάτων Π.Ε. (Κονταξάκη και Βρυώνης, 2008).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του περιοδικού της ΠΕΕΚΠΕ. 


Η Δρ. Σοφία Κονταξάκη (skontax{at}sch.gr) είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1993. Είναι κάτοχος Mεταπτυχιακού Διπλώματος στη Γεωπληροφορική από το 2002 και αναγορεύτηκε σε Διδάκτωρ Μηχανικός το 2010. Απασχολήθηκε ως μηχανικός παραγωγής λογισμικού σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα μέχρι το 2001, έτος κατά το οποίο διορίστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση, ως Καθηγήτρια Πληροφορικής. Απασχολήθηκε στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου από το 2004 έως το 2006. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά, συμμετέχοντας παράλληλα στο σχεδιασμό, την εκπόνηση και  την παραγωγή διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού.

Σημείωση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Πέρα από όλα τα παραπάνω, η Δρ. Σοφία Κονταξάκη εργάζεται ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας και είναι καλή συνάδελφος, φίλη και συνεργάτιδα. Εργάζεται στο Τμήμα Μηχανογράφησης της Διεύθυνσής μας και είναι η διαχειρίστρια του δικτυακού τόπου της Διεύθυνσης http://dipevath.gr/, ο οποίος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ίδια σε συνεργασία με το Διευθυντή Π.Ε. Β΄ Αθήνας κ. Παρασκευά Βεντήρη και τους Κώστα Λουλουδάκη και Διονύση Σκιά.

Συγχαρητήρια Σοφία αναμένουμε και νέες επιστημονικές ανακοινώσεις σου στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τις συμβουλές και προτάσεις σου για το έργο μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου