Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατανόηση βασικών εννοιών της αρχιτεκτονικής από παιδιά, με θέμα: «Βήμα, Πόδι, Αντίχειρας - τα πιο παλιά και πιο νέα εργαλεία του ανθρώπου»


    <span class='credits'> Credits:
    Χαρά Μαραντίδου
    </span>

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων προτίθενται να οργανώσουν σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατανόηση βασικών εννοιών της αρχιτεκτονικής από παιδιά με θέμα: «ΒΗΜΑ, ΠΟΔΙ, ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ - τα πιο παλιά και πιο νέα εργαλεία του ανθρώπου».

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους καθώς και οι δημιουργοί των μεγάλων πολιτισμών, έχτισαν και άρα μέτρησαν. Τι εργαλεία χρησιμοποίησαν; Εργαλεία αιώνια και πολύτιμα ακριβώς γιατί συνδέονταν με τον άνθρωπο. Τα ονόματά τους είναι πήχης, δάκτυλος, αντίχειρας, πόδι, βήμα κ.α. Αυτά τα εργαλεία θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι μετρήσεων και κατασκευών. Θα έρθουμε σε επαφή με το ανθρώπινο μέτρο και την ανθρώπινη κλίμακα με εμπειρικό τρόπο και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις για την αντίληψη της σημασίας τους στη ζωή μας και στο σχεδιασμό του χώρου που μας περιβάλλει. Γινόμαστε Leonardo da Vinci και Le Corbusier και μετράμε το χώρο αλλά και τους εαυτούς μας με μονάδες μέτρησης τα μέλη μας: τον αντίχειρα, την παλάμη, το πόδι κλπ. Προσχεδιασμένες φόρμες που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση στοιχείων σε όψεις και κατόψεις, όπως παράθυρα, δέντρα, ανθρώπινες φιγούρες, σκάλες, έπιπλα, αλλά και διάφορα αντικείμενα, κόβονται σε φύλλο μαγνήτη ή μαύρο χαρτόνι. Τα παιδιά συνθέτουν τις φόρμες ανακατεύοντας διαφορετικές κλίμακες ώστε να δημιουργήσουν αλλόκοτες καταστάσεις και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. 

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα συντονίσει η κυρία Χαρά Μαραντίδου, αρχιτέκτονας – εικαστικός. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου, και ώρες 17:00- 19:00  στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (για την πρόσβαση στο ΚΠΙΣΝ δείτε πληροφορίες εδώ). Οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν προς το Κέντρο Επισκεπτών με λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει από τον σταθμό του μετρό Συγγρού ‐ Φιξ στις 16.30 μ.μ. ακριβώς. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επειδή ο αριθμός συμμετοχής των εκπαιδευτικών είναι περιορισμένος (40) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής. Προτεραιότητα θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας «ΔιαβάΖουμε την πόλη μας … και μία ακόμη». Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tinyurl.com/arxitektoniki 

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 2825/31-3-2016 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου