Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑEπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Επιμορφωτική Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ. και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής

Eνημέρωση 2/4: Ανάρτηση παρουσιάσεων από τις εισηγήσεις

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει τη δεύτερη προγραμματισμένη Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη Φωτορρύπανση, διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, σε συνέχεια της πρώτης που υλοποιήθηκε στις 25-10-2016. Η Εσπερίδα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (E.A.A.) και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄,Β, Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.

Η Εσπερίδα με τίτλο  «Φωτορρύπανση, αειφόρος ανάπτυξη, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Globe at Νight 2017» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρες 18:30-23:00. στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη (Ιωάννου Μεταξά και Βασιλέως Παύλου). Tο Κέντρο Επισκεπτών διαθέτει χώρο στάθμευσης και κυλικείο.

Η Φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αντί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό. Η καταπολέμηση του φαινομένου θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους.
Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." -Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy ObservatoryAssociation of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.
Το Globe at Night αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους μαθητές, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση, θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής.

Aπό τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας θα επιλεγούν για την παρακολούθηση της εσπερίδας 20 εκπαιδευτικοί (10 τακτικοί συμμετέχοντες και 10 αναπληρωματικοί αυτών). 

Κριτήρια επιλογής  εκπαιδευτικών :

  1. Η συμμετοχή τους στην 1η εσπερίδα της φωτορρύπανσης, τον Οκτώβριο του 2016 (θα προηγηθούν όσοι/-ες παρακολούθησαν την 1η εσπερίδα).
  2. Η υλοποίηση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικού με τη φωτορρύπανση.
  3. Η εγγραφή της σχολικής μονάδας στο πρόγραμμα Globe at Νight 2017
  4. Η προηγούμενη επιμόρφωση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (θα προηγηθούν όσοι/-ες δεν έχουν επιμορωθεί στο παρελθόν στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με εξαίρεση όσους εμπίπτουν στα κριτήρια 1,2).
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης της εσπερίδας, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: http://tinyurl.com/esperida
Ενδεικτικό Πρόγραμμα 
18:30 - 18:45
Χαιρετισμοί
18:45 - 18:55
Παρουσίαση εργασίας από την Α' τάξη Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου, υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Πολυξένη Μαγγάναρη
19:00 - 19:30
«Η κλιματική αλλαγή στη Γη μετά το παράδειγμα της Αφροδίτης», Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός,  Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΕΚΠΑ.
19:30 - 20:00
«Αναζητώντας την αλήθεια με το φως»,
Καθηγητής κ.Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ
20:00 - 20:30
«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορρύπανσης»,
  Δρ. Μαργαρίτα Μεταξά, καθ. Αρσακείου, συνεργάτης ΕΑΑ.

20:30 - 20:40
20:40 – 20.50
Παρουσιάσεις των εργασιών από τις ομάδες των σχολείων
1ο Γυμνάσιο Ραφήνας
, υπεύθυνη καθηγήτρια κ.Σαμαρά Άννα
56ο  Γυμνάσιο  Αθήνας, υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαριάνθη Ζιχνάλη
20:50 - 21:05
Διάλειμμα
21:10 - 22:00
Ουρανογραφία  και το πρόγραμμα Globe at Night
Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ.
22:00 - 23:00
Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο Newall

Στους/στις εκπαιδευτικούς που θα επιλεγούν θα αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης στο χώρο διεξαγωγής της εσπερίδας.


Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 2153/10-3-2017 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου