Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

WWF Eλλάς: Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Λάβαμε και σας κοινοποιούμε την παρακάτω ενημέρωση:

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,
Όπως γνωρίζετε οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα αλλά και τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ιδιαίτερα μετά  την φετινή πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής η ανάγκη να μιλήσουμε για τις δασικές πυρκαγιές και την πρόληψή τους είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 
Το WWF Ελλάς, που υλοποιεί δράσεις για τα θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών για περισσότερο από μια δεκαετία, τη σχολική χρονιά 2017-2018 πραγματοποίησε το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου: Τοπική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικών ομάδων  για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» σε Αχαΐα, Κεφαλονιά και Ιθάκη,  σε συνεργασία με τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και την Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο,  Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπομέτρο A.2.5. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών».
Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναδείξει την πρόληψη και ειδικά τις δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι η δημιουργία του υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά: Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου». Το παιδαγωγικό υλικό μπορείτε να βρείτε  διαδικτυακά στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/I_fotia_Se_Afora_FINAL.pdf, απευθύνεται σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Συνίσταται, εν συντομία, στην έρευνα της κοινής γνώμης, σε τοπικό επίπεδο, για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών και στην ευαισθητοποίησή της για τη σημασία της πρόληψης.
Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις 10 προτεινόμενες δράσεις του υλικού οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των μαθητών, θα αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης για την μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα πραγματοποιήσαμε εργαστήρια κατάρτισης των εκπαιδευτικών, εθελοντών και στελεχών της διοίκησης σε Αχαΐα, Κεφαλονιά και Ιθάκη σε άριστη συνεργασία με τους Υπευθύνους Π.Ε.   Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών αυτών.
Το υλικό έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2018-19 (Αρ. Πρωτ. Φ1/ΜΚ/182094/196679 /Δ7/16-11-2018).
Σας προτρέπουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το παρόν υλικό και είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές θα μάθουν, θα ευαισθητοποιηθούν αλλά και θα περάσουν όμορφα. Η πιλοτική εφαρμογή έδειξε πως οι μαθητές χάρηκαν πολύ την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Ένιωσαν φορείς αλλαγής. Οι δε εκπαιδευτικοί αισθάνθηκαν πως υλοποίησαν το θεσμό «σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία», ένα πάγιο στόχο της εκπαίδευσης.
Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε να σας έχουμε συνεργούς στην προσπάθεια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία, αρωγή ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Συντονιστή Τοπικών Δράσεων κο Τζηρίτη Ηλία στο 210-3311988 (εσωτ. 407)/emaile.tziritis@wwf.gr ή την Υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κα Σβορώνου Ελένη στο 210-3311988 (εσωτ. 412)/email: e.svoronou@wwf.gr
Με εκτίμηση,
Ηλίας Τζηρίτης

Συντονιστής Τοπικών Δράσεων

WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου