Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με τη Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και το WWF Hellas με θέμα «Οι πράσινοι χώροι της γειτονιάς μας κι εμείς».

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο 6 διδακτικών ωρών, με τη Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας και το WWF Hellas την Τρίτη 17 ΜαΪου 2016 και ώρες 16.15 - 20.30  στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Γυμνασίου Αμαρουσίου και στο γειτονικό πάρκο, Ολυμπίας 40, Μαρούσι, με θέμα:
« Οι πράσινοι χώροι της γειτονιάς μας κι εμείς»
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη της σχέσης των πολιτών (εκπαιδευτικών) και των μελλοντικών πολιτών (μαθητών/-τριών) με τους δημόσιους χώρους πρασίνου της περιοχής τους.
Aπό τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας θα επιλεγούν για την παρακολούθηση του σεμιναρίου 40 εκπαιδευτικοί (20 τακτικοί συμμετέχοντες και 20 αναπληρωματικοί αυτών). Υποβολή αιτήσεων μέσω της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
http://tinyurl.com/wwfgreenspaces Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν επιμορφωθεί στο παρελθόν στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα συναφές με τη θεματολογία του σεμιναρίου.
Επιμέρους στόχοι :
·         Αξιολόγηση των χώρων πρασίνου της γειτονιάς.
·         Σχολιασμός θετικών και αρνητικών παραδειγμάτων.
·         Ενημέρωση για τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους της περιοχής.
·      Συνεργασία με άλλους φορείς για την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, σύμφωνα με προτάσεις που θα παρουσιαστούν.
Η καταγραφή του πάρκου θα γίνει με τη βοήθεια της εφαρμογής Greenspaces του WWF Ελλάς. Καλό είναι, όσοι/-ες από τους/τις εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο έχουν τη δυνατότητα, να έχουν μεταφορτώσει και εγκαταστήσει την εφαρμογή Greenspaces στο κινητό τους από το δικτυακό τόπο: http://greenspaces.gr (απαιτείται συσκευή κινητού τηλεφώνου με λειτουργικό σύστημα Android). Η εφαρμογή Greenspaces θα συνδεθεί με την πλατφόρμα «Καλύτερη ζωή» του WWF Hellas.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου,  θα γίνει και παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ελένης Σβορώνου (Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του WWF Eλλάς) «Οι Συνωμότες της τσουγκράνας», όπου η συγγραφέας μιλάει για τη σημασία που πρέπει να αποκτήσει στην καθημερινότητά μας η φροντίδα του δημόσιου χώρου. Η ανάγνωση του βιβλίου θα μας εισάγει στην έννοια ενός δημιουργικού προβληματισμού για τη συμπεριφορά μας ως πολίτες στους δημόσιους χώρους. Στο βιβλίο περιέχονται και προτάσεις για δραστηριότητες, που μπορούν να υλοποιηθούν στην Α΄/θμια Εκπαίδευση, καθώς και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό βίντεο.
Στους/στις εκπαιδευτικούς που θα επιλεγούν θα αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Ενδεικτικό πρόγραμμα σεμιναρίου:
16.15 - 16.30: Προσέλευση
16.30 - 17.45: Καταγραφή χώρου πρασίνου.
17.45 - 18.45: Παρουσιάσεις ευρημάτων και προτάσεων σε ομάδες εργασίας στο χώρο του σχολείου.
18.45 - 19.15: Παρουσίαση της εφαρμογής και του διαγωνισμού του WWF. Παρουσίαση του θεωρητικού υποβάθρου. Ελένη Σβορώνου. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του WWF Eλλάς.
19.15 - 20.15: Σύνδεση με το θέμα «Ποιότητα ζωής στην πόλη» - ενεργός πολίτης. Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Συνωμότες της τσουγκράνας» ως πρόσθετο εκπαιδευτικό εργαλείο και σύνδεση με τη φιλαναγνωσία. Ελένη Σβορώνου
20.15 – 20.30: Συζήτηση και κλείσιμο του σεμιναρίου.

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 3714/22-4-2016 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου