Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑEπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές», σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει δια ζώσης Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και τις Διευθύνσεις Δ.Ε. Β΄ και Γ΄ Αθήνας, το Σάββατο 14 Μάϊου 2022, ώρες 10.00 – 14.30, με θέμα: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές

Περιγραφή και Στόχοι του σεμιναρίου:
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο πεδίο, στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών. Οι συμμετέχοντες/ουσες περπατώντας και εξερευνώντας, θα κατανοήσουν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία και οικονομία, τη γεωλογική σημασία της βλάστησης, τις ενέργειες που πρέπει να αποφευχθούν μετά από την έξαρση μίας πυρκαγιάς και τα συνοδά φαινόμενα που έπονται μίας τέτοιας βιβλικής καταστροφής, όπως διάβρωση από επιφανειακή απορροή, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Επιπρόσθετα, θα τεθούν προβληματισμοί και θα παρουσιαστούν πιθανές λύσεις σχετικά με την πρόληψη και την προσαρμογή.  
Θα παρουσιαστούν μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στη μελέτη και την έρευνα, όσο και στην εκπαίδευση και κατανόηση των φαινομένων αυτών και την ορθή αντιμετώπισή τους για την μέγιστη ασφάλειά μας.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα περπατήσουν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, προκειμένου να προβούν στην εύρεση αστοχιών που ενδεχομένως να είναι η γενεσιουργός αιτία της έξαρσης του φαινομένου στην περιοχή. Ταυτόχρονα, θα προβούν σε εκτίμηση θέσεων οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να πληγούν μελλοντικά από φαινόμενα διάβρωσης, πλημμύρας ή κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν επιπρόσθετες καταστροφές στις κοντινές περιοχές.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατανοήσουν το πώς η γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με την απουσία της βλάστησης από τις πυρκαγιές, μπορεί να γίνει η αιτία εκδήλωσης αιφνίδιων πλημμυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Στην περιοχή αυτή, με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) θα οριοθετηθεί η λεκάνη απορροής του υδρογραφικού δικτύου και η αλλουβιακή πεδιάδα στην οποία εντοπίζονται οικισμοί, με αποτέλεσμα αυξημένη επικινδυνότητα σε φαινόμενα πλημμύρας και διάβρωσης.
Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Εντός της κοίτης έχουν τοποθετηθεί βαθμιδωτοί εύκαμπτοι υπερχειλιστές με συρματοκιβώτια που αντιπροσωπεύουν ανθρωπογενείς κατασκευές, γνωστές και ως αναβαθμοί. Η μορφή των αναβαθμών έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της περιοχής από την επιφανειακή απορροή και από την απόθεση υψηλού ποσοστού ιζημάτων.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ:
 Δρ Δρ Νίκη Ευελπίδου, M.Sc., Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ
 Δρ Άννα Καρκάνη, M.Sc., Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
 Γιάννης Σαΐτης, M.Sc. Ερευνητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
 Μαρία Τζουξανιώτη, Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
 Λία Κόμη, Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας &  Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Παρακάτω δίνεται ο σύνδεσμος για τον τόπο συνάντησης: ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΦΙΔΝΩΝ
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη 10/5/22 και ώρα 23.00 στην ηλεκτρονική φόρμα

2 σχόλια: