Η διάθεση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και δυσκολότερα προβλήματα
που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και κάθε σύγχρονη κοινωνία και ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής ως προς τη διαχείρισή τους, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Η ανακύκλωση ως σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης περιγράφεται ως η διαδικασία της
συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής.
Ως ανακυκλώσιμα υλικά στα απορρίμματα ενδεικτικά θεωρούνται:
1. Χαρτιά, χαρτόνια
2. Γυαλιά
3. PVC και άλλα πλαστικά
4. Μέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ.
5. Ζυμώσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα)
6. Ορυκτέλαια
7. Βιομηχανικά απόβλητα
8. Μεγάλα απορρίμματα όπως έπιπλα που γίνονται αντίκες, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, κ.λπ.
Τo Υπουργείo Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, με αίσθημα ευθύνης και εναρμονιζόμενο με τα ανωτέρω, προτίθεται να υλοποιήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολική μονάδα οι μαθητές/τριες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάδους ξεχωριστής συλλογής απορριμμάτων, ώστε τα απορρίμματα που δύνανται να ανακυκλωθούν να μην διατίθενται σε πράσινους κάδους από τους οποίους οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Σημείωση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (για τις σχολικές μονάδες της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας): Παρακαλούμε όπως αποστείλετε τα στοιχεία στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης και όχι σε αυτήν του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου