Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής: Η συνέχεια του έργου μας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες και η γνώμη μας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δ.Δ.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ - Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής ...Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΕΚΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ στη Συνεδρίαση της 25ης Μαΐου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, παίρνοντας υπόψη τη δραματική εμπειρία  των περιορισμών λόγω της υγειονομικής κρίσης και ταυτόχρονα την αναγκαιότητα συνέχειας του εκπαιδευτικού αντικειμένου της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λόγω της κλιματικής κρίσης και των άλυτων περιβαλλοντικών προβλημάτων τοπικού, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, αποφάσισε να προτείνει στους συναδέλφους των Σχολείων, των Διευθύνσεων και των ΚΠΕ τα παρακάτω:

 Α. Την προετοιμασία αναπροσαρμογής του τρόπου υλοποίησης της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης, των δικτυώσεων και των άλλων συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα  αν παραστεί ανάγκη,
  1. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τηλεκπαίδευση, τηλεπιμόρφωση, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού κλπ. Αναφέρθηκαν παραδείγματα εφαρμογών στο Νηπιαγωγείο, στο Γυμνάσιο στο Λύκειο και σε επίπεδο Υπευθύνων Π.Ε. Διευθύνσεων και Κ.Π.Ε. Οι τεχνικές δυνατότητες που παρουσιάστηκαν και που πιθανότατα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
– Χρήση μεθόδων και εργαλείων σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (Webex, Zoom κ.ά.)

– Χρήση μεθόδων και πλατφορμών ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης

– Χρήση online συνεργατικών εργαλείων (Web 2.0) από εκπαιδευτικούς και μαθητές στο πλαίσιο της υλοποίησης και παρουσίασης των προγραμμάτων Π.Ε. (π.χ. εργαλεία δημιουργίας απλών συνεργατικών δικτυακών τόπων (όπως ιστολόγια ή wikis) ή και πιο σύνθετα συστήματα διαχείρισης μάθησης, καθώς επίσης και εργαλεία συνεργατικής γραφής, εννοιολογικής χαρτογράφησης, παρουσίασης, δημιουργίας ψηφιακών εκπαιδευτικών ιστοριών κλπ)

– Δημιουργία διδακτικών σεναρίων και ιστοεξερευνήσεων που μπορούν να λειτουργήσουν και σε δια ζώσης και σε εξ’ αποστάσεως ή και σε μεικτά εκπαιδευτικά προγράμματα.
  1. Με μικρότερες ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικών και με έμφαση στο πεδίο, με τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας (ομάδες 10-15 παιδιών ή εκπαιδευτικών, πεδία υπαίθρου, γειτονιάς, λόφων, κήπων, ρεμάτων, βουνών κ.λ.π.)
  2. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων, μέσω των πλατφορμών και η ανάρτηση των παρουσιάσεων σε δικτυακούς τόπους που μπορούν να αποτελέσουν αποθετήρια καλών πρακτικών.
Ήδη στο πλαίσιο της έως τώρα περιόδου της υγειονομικής κρίσης:

α) έχουν αξιοποιηθεί πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και για παρουσίαση προτάσεων χρήσης αυτών για τη συνέχιση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παράλληλα με την παράδοση των μαθημάτων.

β) έχουν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί επιμορφωτικές δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και από ΚΠΕ

γ) έχει παραχθεί ή αξιοποιηθεί πλούσιο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Β. Σε ότι αφορά στο Σχέδιο Νόμου που διέρρευσε στο διαδίκτυο, η Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε πιθανή κατάργηση των ιστορικών θεσμών των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των ΚΠΕ με την επαναφορά της αμφισβητούμενης δομής των  ΚΕΑ του Νόμου Γαβρόγλου (θέματα που είχαμε συζητήσει διεξοδικά με όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας και νομίζαμε ότι είχαμε αποφύγει την λανθασμένη υποβάθμιση της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία). Ελπίζουμε να μην παρθούν βιαστικές αποφάσεις σε μια εποχή που η προσοχή του εκπαιδευτικού κόσμου είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Γ. Ως προς την Εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, επιβεβαιώσαμε την προηγούμενη  απόφαση μας να γίνει μετά το Συνέδριο της Ένωσης στην Πάτρα.Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θα συνεχίσουμε προσαρμόζοντας τις αρχές της και τους τρόπους εφαρμογής της στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής.Ευχόμαστε η Επιστήμη και η κοινωνία να νικήσουν τον κορονοϊό και η ζωή όλου του κόσμου να ξαναβρεί κανονικούς ρυθμούς, για να ξαναβρισκόμαστε χωρίς περιορισμούς και να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά για τις πανανθρώπινες αξίες που υπηρετεί ο κόσμος  της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας πάνω από τρεις δεκαετίες στα Σχολεία, στους υποστηρικτικούς θεσμούς, στα Επιστημονικά Ιδρύματα, στις τοπικές κοινωνίες.


Για τη Διοικούσα Επιτροπή


Ο Γενικός Γραμματέας                                              Ο Πρόεδρος


Θεμιστοκλής Σμπαρούνης                              Γιώργος Φαραγγιτάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου