Kαινοτόμες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαρκής ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Eπιστημών Αγωγής, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University,U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ



Eπικοινωνία:

Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Eσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη Φωτορρύπανση, Τρίτη 25/10, 19.30-21.10

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (E.A.A.) και τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη Φωτορρύπανση.

Η Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Β΄ Τοσίτσειο Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης και ώρες 19:30-21:10 (διάρκεια 2 διδακτικών ωρών). Η Φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αντί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό. Η καταπολέμηση του φαινομένου θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.Αποτέλεσμα εικόνας για globe at nightΑποτελεί επομένως ιδανική εφαρμογή περιβαλλοντικού προγράμματος που ενθαρρύνει τους μαθητές-πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." -Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy ObservatoryAssociation of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science FoundationΤο ΙΑΑΔΕΤ έχοντας πολυετή παράδοση σε δράσεις ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού που άπτονται θεμάτων αστρονομίας και περιβάλλοντος, θα συντονίσει αυτή την δράση καταγραφής της Φωτορρύπανσης στην Ελλάδα, με όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από ομάδες μαθητών, αλλά και του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.Το Globe at Night αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους μαθητές, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση, θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής, εντάσσοντας το Globe at Night σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και στις ερευνητικές εργασίες "project" του σχολείου τους.Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας θα επιλεγούν για την παρακολούθηση της Εσπερίδας 20 εκπαιδευτικοί (10 τακτικοί και 10 αναπληρωματικοί αυτών). Προτεραιότητα στην επιλογή θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που δεν έχουν επιμορφωθεί στο παρελθόν στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και επίσης θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης. Η υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί όταν συμπληρωθεί ο αριθμός των 20 συμμετεχόντων. Δήλωση συμμετοχής μέσω της συμπλήρωσης της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας: http://tinyurl.com/esperida

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 8749/6-10-2016 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου